De Vries Robbé beticht van fraude

De rust bij beursfonds De Vries Robbé is nog lang niet teruggekeerd. Het bedrijf wordt beschuldigd 1,6 miljoen gulden verduisterd te hebben bij de reeds verkochte dochter De Vries Robbé Gevelbouw.

Directeur R. van den Hoek van het beursfonds ontkent de verduistering. ,,Wij hebben juist een vordering van 1,6 miljoen op hen. Zij betalen niet en hebben al hun bv's leeggehaald. Het is ongelofelijk.''

In juni dit jaar verkocht het noodlijdende De Vries Robbé zijn belangrijkste activiteit, De Vries Robbé Gevelbouw, aan het Duitse Forex Lloyd. Volgens Van den Hoek heeft hij bij de verkoop een grote vordering kwijtgescholden en 1,6 miljoen gulden in een lening omgezet. ,,Dat staat bikkelhard in een contract.''

A. Snijders, hoofd boekhouding van De Vries Robbé Gevelbouw, stelt dat uit de administratie van de voormalige De Vries Robbé-dochter juist blijkt dat de oude moeder 1,6 miljoen heeft verduisterd.

Het gaat volgens hem om een aantal transacties die het beursfonds tot nu toe niet heeft verantwoord. Donderdag dient een kort geding over de betwiste vorderingen. Gevelbouw wil beslag laten leggen op de tegoeden van De Vries Robbé.

De Vries Robbé heeft zich deze zomer het vege lijf kunnen redden door verkoop van de gevelactiviteiten. De problemen ontstonden toen de investeringsmaatschappij BTG vorig jaar de drie bedrijven in het beursfonds onderbracht. De aandeelhouders van BTG verkochten vervolgens hun belangen en later bleken de drie bedrijven sterk verliesgevend te zijn.

Na een verliesgevend 1998 heeft het bedrijf uit Gorinchem in de eerste helft van het jaar een bescheiden winst geboekt. Het resultaat uit normale bedrijfsuitoefening bedroeg 321.000 gulden. Inclusief een buitengewone bate kwam de nettowinst uit op 4,85 miljoen. De omzet, over heel 1998 nog 107 miljoen, bedroeg in het eerste halfjaar 30 miljoen. (ANP)