De Clercq winnaar Tsjechische veldrit

De Belg Mario de Clercq heeft gisteren in het Tsjechische Tabor de tweede veldrit om de wereldbeker gewonnen. De tweevoudige wereldkampioen versloeg zijn landgenoot Sven Nijs en de Nederlander Richard Groenendaal in de laatste ronde. Nijs behield de leiding in het algemeen klassement.

Voor Groenendaal was de uitslag van de veldrit een teleurstelling. Hij was de uitblinker in de Tsjechische modder, maar hij kon zijn medevluchters Nijs en De Clercq niet uit het wiel rijden. Groenendaal en Nijs rijden voor dezelfde sponsor (Rabobank) maar tijdens de race zijn ze elkaars concurrenten. De Clercq profiteerde van deze rivaliteit en plaatste in de slotfase een demarrage. ,,Het is de sport dat je dan ook op de derde plaats kunt eindigen'', verklaarde Groenendaal.

De Clercq gebruikte al zijn ervaring en kwaliteiten om de overwinning binnen te halen. Op het laatste rechte weggedeelte sprintte de 34-jarige Belg sneller dan zijn elf jaar jongere landgenoot Nijs. Het grootste crosstalent, dat eerder deze maand in Safenswill de Grote Prijs van Zwitserland won, behield wel de leiding in het klassement om de wereldbeker.

In de laatste ronde van de Grote Prijs van Tsjechië reden Groenendaal, De Clercq en Nijs nog bij elkaar. Groenendaal demarreerde toen Nijs zich op een glad hellinkje verstapte en weggleed. Het was een ultieme sprong van de beste Nederlander, die zich in de eindsprint kansloos waande tegen beide Belgen. Groenendaal werd aangetikt door De Clercq. De Nederlander had geen kwade opzet gemerkt. ,,Zo zit de sport in elkaar.''

Op ruime afstand van het leidende drietal eindigde veteraan Adri van der Poel op de vijfde plaats. De 40-jarige Nederlander heeft zijn seizoen afgestemd op de wereldtitelstrijd in Sint-Michielsgestel. In de woonplaats van Groenendaal wil Van der Poel afscheid nemen met de regenboogtrui. Hij heeft nog ruim twee maanden om in vorm te komen.