Chaos op Saba

Gezaghebber Solagnier van Saba heeft de Nederlandse overheid gevraagd om een prefab luchthavengebouw omdat orkaan Lenny het oude gebouwtje heeft weggevaagd. Onduidelijk is hoeveel een nieuw luchthavengebouw kost en op welke termijn het gerealiseerd kan worden.

Saba heeft nog steeds geen stroom, omdat het elektriciteitsnet is vernield. Het kan nog wel even duren voordat die nutsvoorziening is hersteld. Hetzelfde geldt voor de waterfabriek, die zwaar is beschadigd. Elk huis beschikt overigens over een regenbak waarin hemelwater wordt gefilterd. De belangrijkste weg op het eiland wordt nog steeds versperd door een drie meter brede rots. Auto's uit het stadje The Bottom kunnen zo de haven niet bereiken en dus ook de diesel niet vervoeren die daar is opgeslagen. De afrastering bij het vliegveld van Saba is nog steeds niet gemaakt, waardoor geiten zich op de start- en landingsbaan begaven. Om dat tegen te gaan is een speciale geitenverjager aangesteld totdat de hekken zijn gerepareerd. (ANP)