Brinkhorst hekelt `valse profeten' in varkenshouderij

Minister Brinkhorst (Landbouw) praat niet meer met de Nederlandse Vakbond Varkenshouders. Wien van den Brink heeft het te bont gemaakt.

Minister Brinkhorst (Landbouw) weigert zijn naam nog langer uit te spreken (,,Wie zegt u?'). LTO-voorzitter Doornbos distantieert zich met kracht van zijn acties. Wien van den Brink, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), heeft zich tot persona non grata gemaakt in de Nederlandse landbouwwereld.

Zijn laatste actie, waarbij enkele honderden actieborden langs de Nederlandse snelwegen werden geplaatst met daarop de tekst `Brinkhorst killer 10.000 boerengezinnen' en zijn uitspraak als zou het mestbeleid van Brinkhorst gelijk staan aan een `etnische zuivering' waren de druppel. Onlangs nog zegde een ambtenaar van het ministerie een bijeenkomst met het productschap af omdat Van den Brink daar in het bestuur zit.

Brinkhorst noemde gisteren in het tv-programma Buitenhof de naam van Van den Brink niet één keer toen het over de borden langs de weg ging. ,,Er zijn een aantal valse profeten, rattenvangers van Hamelen', zei de minister. Hij stelde dat het in de landbouw ontbreekt aan goed leiderschap. ,,Ik zou graag willen dat de sector over die merkwaardige borden zegt `Dat kan niet' en als er over etnische zuiveringen wordt gesproken `Wat een onzin'.'

De NVV vertegenwoordigt met 3.900 leden ongeveer eenderde van de varkenshouders. De vakbond is het zat, zoveel is duidelijk. Vice-voorzitter Van Gemert: ,,Onze acties zijn bikkelhard, zeker, maar wij laten ons niet keer op keer publiek schofferen door Brinkhorst zonder iets terug te zeggen'. Van Gemert stelt dat de NVV ,,altijd met kracht het onrecht wat de sector wordt aangedaan zal blijven aanvechten.' En als dat betekent dat Brinkhorst niet meer met de NVV wil praten? ,,Dan maar niet.'

De als radicaal bekend staande NVV heeft al eerder voor verstoorde verhoudingen gezorgd. Brinkhorsts voor-voorganger Van Aartsen, die de herstructurering van de intensieve varkenshouderij op de agenda zette, werd door de radicale varkensvoorman beschuldigd van het aanzetten tot zelfmoord in de sector. Tijdens de afgelopen verkiezingscampagne (1998) frustreerden NVV-leden systematisch de bijeenkomsten waar Van Aartsen moest spreken. Van Aartsen kreeg politiebegeleiding. Ook Brinkhorst moest vorige maand inderhaast een bijeenkomst met varkenshouders naar een geheime locatie verplaatsen omdat NVV-leden hadden gedreigd de bijeenkomst te verstoren.

Naar verluidt maken binnen de NVV enkele zeer rechtse elementen de dienst uit. ,,Het zijn mensen die nergens voor terugdeinzen. Chantage, bedreiging, diefstal. Daar geldt het motto: ben je niet voor ons, dan ben je tegen ons. Voerleveranciers en dierenartsen die niet meedoen met acties verliezen hun klanten', zegt iemand bij LTO die anoniem wil blijven. Ook het Agrarisch Dagblad heeft met NVV-acties te maken gehad. Bij negatieve publicaties over de vakbond ging de NVV-tam-tam werken en regende het opzeggingen.

Agrarisch Dagblad

In het artikel Brinkhorst hekelt `valse profeten' in varkenshouderij (in de krant van maandag 22 november, pagina 6) staat dat het opzeggingen regende bij het Agrarisch Dagblad bij negatieve publicaties over de varkensvakbond NVV. De hoofdredacteur van die krant, B. Westenbrink, meldt dat het bij de laatste publicatie van het dagblad om ongeveer tien opzeggingen ging.