Bouwbedrijf Holzmann in surseance

Philipp Holzmann, het tweede bouwbedrijf van Duitsland, stevent af op een bankroet. Dat is vanochtend bekendgemaakt na mislukt beraad met de belangrijkste schuldeisers over een reddingsplan.

,,Ons rest geen andere mogelijkheid dan een faillisementsprocedure'', zei president-commissaris Carl von Böhm-Bezing. De eerste stap in de procedure zal naar verwachting vandaag worden gezet met een aanvraag voor uitstel van betaling.

Holzmann verraste de financiële markten een week geleden met de bekendmaking dat het bedrijf aankijkt tegen een potentiële schuldenlast van 2,4 miljard mark (bijna 2,7 miljard gulden).

De gesprekken met de banken over een ingrijpend saneringsplan dat 3 miljard mark (3,36 miljoen gulden) zou kosten begonnen gistermiddag. Daaraan voorafgaande voerde had Böhm-Bezing urenlang intensief overleg gevoerd met individuele schuldeisers. Uiteindelijk leverde het beraad niets op wegens grote meningsverschillen over het saneringsplan en de kansen voor herstel van Holzmann.

De directie van het 150 jaar oude bedrijf beschuldigde vorige week voormalige bestuurders van ,,massief plichtsverzuim'' en het welbewust aangaan van ,,slechte'' orders in de vastgoedmarkt. Justitie voert inmiddels onderzoek uit naar mogelijke fraude. De directie lanceerde een noodplan.

Kern van het saneringsplan is de inkrimping van een aantal onderdelen, waarbij 28.000 mensen werken, en concentratie op kerntaken. Daardoor zouden 3.000 personeelsleden hun baan verliezen. In totaal heeft Holzmann ruim 70.000 mensen in dienst. De banken is gevraagd om een injectie van 1,25 miljard mark en 1 miljard mark overbruggingskrediet.

Deutsche Bank, de grootste crediteur van Holzmann, zou volgens de krant Welt am Sonntag gisteren hebben geëist dat alle dertig schuldeisers een deel van pijn van het saneringsplan voor hun rekening nemen. Een deel van de schuldeisers die gisteren bijeen waren verzette zich daartegen omdat snelle ingrepen daardoor te sterk vertraagd zouden worden.

Deutsche Bank heeft een belang van 15 procent in Holzmann. Andere banken eisten gisteren dat de bank het grootste deel van de kosten voor het reddingsplan moet dragen, maar oordeelden tegelijk dat het plan onvoldoende uitzicht biedt op herstel van Holzmann. Een woordvoerder van Deutsche Bank zei zaterdag dat zijn bedrijf klaar staat om Holzmann van de ondergang te redden, maar dat ook andere banken hun aandeel moeten leveren. ,,Als ze daar niet bereid toe zijn kan Deutsche Bank niet op z'n eentje iets gaan doen.'' (AFP, AP, Reuters)