Blankers-Koen en Carl Lewis beste atleten

Haar vier olympische titels uit 1948 hebben Fanny Blankers-Koen 51 jaar later de titel van internationale atlete van de eeuw opgeleverd. De 81-jarige Nederlandse kreeg gisteravond in Monte Carlo de eervolle onderscheiding uit handen van prins Albert van Monaco overhandigd.

Blankers-Koen was erg onder de indruk van de prijs. De verkiezing werd georganiseerd door de internationale atletiekfederatie IAAF. Bij de mannen ging de titel naar de Amerikaan Carl Lewis, die ook tijdens één Olympische Spelen vier en in totaal negen gouden olympische medailles won.

Blankers-Koen had niet verwacht de prijs te krijgen. ,,Ik hoop in ieder geval dat ik niet achteraan eindig'', zei ze vorige week voor haar vertrek naar Monaco. ,,Ik vind het al leuk dat ze me nog niet zijn vergeten. Duim maar een beetje voor me.'' Genomineerd waren onder anderen ook gerenomeerde oud-atleten als Florence Griffith-Joyner, Babe Didrikson en Wilma Rudolph.

Blankers-Koen kreeg in de gaten dat ze had gewonnen toen ze tijdens het galadiner voorafgaande aan de officiële prijsuitreiking naast de nieuwe IAAF-voorzitter Lamine Daick kwam te zitten. ,,Heb ik echt gewonnen'', vroeg de oud-atlete geëmotioneerd. Aan de andere kant van de voorzitter zat Carl Lewis. ,,Zit jij daarom ook hier'', vroeg Blankers-Koen aan de Amerikaan.

De Nederlandse vertelde het gezelschap in Monte Carlo over haar olympische succes in Londen. ,,Ik kan me elke wedstrijd, elke horde, elke wissel herinneren'', zei ze. Blankers-Koen was al dertig jaar tijdens de Olympische Spelen van 1948. Ze won de 100 en 200 meter, de 80 meter horden en met de Nederlandse ploeg de 4x100 meter. ,,Na twee onderdelen wilde ik naar huis. Ik had er genoeg van, was moe en ik miste mijn twee kinderen. Maar mijn man vertelde dat ik er spijt van zou krijgen als ik niet meer zou lopen. Achteraf moet ik hem gelijk geven.'' Als beloning voor haar prestaties kreeg Blankers-Koen destijds een fiets van haar buurtbewoners.

De atleet van de eeuw, Carl Lewis, bracht na de uitreiking zijn grote voorbeeld Jesse Owens (vier keer goud in 1938) in herinnering. ,,Als hij niet vier onderdelen had gewonnen, zou ik het waarschijnlijk niet hebben geprobeerd'', zei de 39-jarige Lewis, die in 1996 zijn laatste olympische titel won en daarna met atletiek stopte. Hij heeft onlangs een restaurant in Houston geopend en volgt een opleiding tot acteur. De inmiddels overleden Owens behoorde ook tot de genomineerden, evenals Emiel Zatopek, Edwin Moses, Paavo Nurmi en Abebe Bikila.

De onderscheiden Lewis leverde tijdens zijn verblijf in Monaco zware kritiek op het dopingbeleid in de atletiek. Hij beschuldigde de officials van leugens en onterechte bescherming van betrapte atleten. Lewis: ,,Deze sport verliest zijn geloofwaardigheid, omdat mensen weten dat er foute dingen gebeuren. Maar er wordt niets tegen gedaan. Hoe kan een Britse atletiekfederatie Linford Cristie vrijspreken en dan naar een bedrijf gaan om sponsorgeld te vragen?'' Lewis vindt dat atleten die doping hebben gebruikt, zwaarder moeten worden gestraft. De maximale straf is nu twee jaar. ,,Je moet zorgen dat ze alles kwijtraken en nooit meer kunnen terugkomen'', aldus Lewis.