Beurssysteem doof voor nieuwe orders

De Amsterdamse effectenbeurs is vanmorgen tweeënhalf uur later dan gebruikelijk begonnen door een technische storing bij de elektronische verwerking van de orders. De AEX-index bleek uiteindelijk nagenoeg onbewogen en noteerde rondom het middaguur een licht winst van 1,07 punt op 608,25 punten.

De Amsterdam Exchanges (AEX), eigenaar van de effectenbeurs in Amsterdam, ontdekte vanmorgen voor de aanvang van de beurs dat het niet mogelijk was om noteringen op te maken. ,,Het was geen storing van het handelssysteem zelf'', benadrukte een woordvoerder van de AEX vanmorgen. ,,Er was een storing op de elektronische snelweg tussen de computersystemen van de banken en commissionairshuizen en de beurs. De orders kwamen niet door.'' In plaats van om negen uur kon de handelsdag pas beginnen om half twaalf. Onmiddellijk na de opening schoot de AEX-index, de belangrijkste graadmeter van de beurs, omhoog naar 610,21 punten. Dat was een record, dat echter niet heel lang standhield. Desondanks bleef de AEX wel bijna voortdurend op een lichte winst staan.

De aandelen van telecom-bedrijven, die al weken in het brandpunt van de belangstelling staan dankzij de bieding van Vodafone op Mannesmann, behoorden tot de grootste stijgers. Versatel ging met 10,2 procent omhoog tot 27 euro, en KPNQuest steeg 6,75 procent tot 41,10 euro. KPN zette de stijging van afgelopen vrijdag door met een winst van ruim een halve procent. Behalve van het fusiegeweld in de telecom ging een belangrijke impuls uit van het record van de schermenbeurs Nasdaq in New York vrijdag, waarin technologieaandelen zwaar wegen. De uitgevers deden het ook behoorlijk goed. VNU ging omhoog dankzij de joint venture met het Internetbedrijf Internet.com, dat de website van VNU in verschillende Europese landen zal verzorgen. VNU steeg bijna een procent tot 37,67 euro. Ook Wolters Kluwer ging omhoog.

De koersen van de Nederlandse uitgevers stonden de laatste maanden flink onder druk. Maar vorige week krabbelden ze weer op. Analisten verwachten dat deze trend zich deze week zal voortzetten. De opgaande lijn van VNU en Wolters Kluwer wordt toegeschreven aan het optimisme in de markt over de groeimogelijkheden van beide concerns. Elsevier bleef tot nu toe wat achter. Analisten menen dat er eerst meer duidelijkheid moet komen over de strategie die deze uitgever wil gaan volgen. Toch scoorde ook Elsevier een bescheiden winst.

De financiële waarden boekten over de hele linie winst, kort na de opening. De voorlopige duidelijkheid die is gekomen op het `rentefront' doet zijn werk. Ook komen er deze week cijfers van ING op woensdag en Fortis op vrijdag.

De technologiefondsen spiegelen zich aan de goede resultaten van branchegenoten op de buitenlands beurzen en noteerden eveneens plussen. Ahold ging er 0,31 euro op vooruit.