Als en dan

Dat Klaas Wilting het niet kan, en Johan Cruijff en André Hazes, daarvoor is nog begrip op te brengen. Maar dat heren het niet kunnen die een behoorlijke opleiding hebben genoten, dat geeft te denken. Ik heb het over het onderscheid tussen de woorden als en dan, dat steeds minder mensen kunnen maken. Het is plat om als te zeggen als dan bedoeld wordt, is hun ingeprent, dus bij wijze van hypercorrectie wordt door dezen dan gebruik als als bedoeld wordt. ,,'t Is toch niet helemaal hetzelfde dan bijvoorbeeld vingerafdrukken'', sprak minister Korthals van Justitie op de televisie over de DNA-test. ,,'t Is minstens zoveel werk dan 't op het ogenblik oplevert'', zei FNV-voorzitter L. de Waal op de radio over een nieuw stelsel voor de sociale zekerheid. Ook de grammatica-correctie van Microsoft Word kent niet het onderscheid, en produceert een groen lijntje onder een correct dan. Eén troost: over enkele jaren hoeven we het onderscheid niet eens meer te kennen.

Dit is een fragment uit `De Draad', de dagelijkse column van Tom Rooduijn op www.nrc.nl