Acties supporters op komst

De landelijke supportersorganisatie BOVS heeft in onderhandelingen over het beleid bij uitwedstrijden in het betaalde voetbal zijn zin niet gekregen. De supporters voeren komende maand protestacties. ,,De onderhandelingen van de BOVS met de KNVB hebben tot nog toe geen resultaat opgeleverd, dus moeten we het op een andere manier proberen'', zegt Ton Strooband als bestuurslid van de supportersvereniging van Feyenoord. ,,Jammer alleen dat de BOVS nu plotseling de handen van de zaak trekt.'' De BOVS is volgens beleidsmedewerker Frans van den Muijsenberg geen voorstander van acties.

Steunt de BOVS de acties van de supportersverenigingen?

Van den Muijsenberg: ,,De BOVS ondersteunt de kritiek van de supporters. De vraag is alleen of je moet overleggen of actie voeren. Wij zien daar gen heil in. We zijn met het overleg met de KNVB de goede weg ingeslagen. We zijn alleen nog niet gekomen tot een structurele oplossing. Dat kan ook niet in zo'n korte tijd. Maar bij de supporters is dat kennelijk nog niet doorgedrongen.''

Als overkoepelende organisatie moet de BOVS toch de mening van haar leden in acht nemen?

,,De BOVS heeft al in september geprobeerd de acties van voetbalsupporters tegen onder meer de combiregelingen en de beschikbaarheid van toegangskaarten te voorkomen. Dat was ook de opzet van de supporters. De BOVS stelde in samenspraak met de achterban voor eerst met de KNVB en de betrokken instanties om de tafel te gaan zitten. De resultaten van de onderhandelingen worden door de supportersverenigingen volstrekt onvoldoende genoemd.''

Betekenen de acties een einde van het overleg tussen KNVB en BOVS?

,,De BOVS gaat verder op de ingeslagen weg. Maar we staan machteloos tegenover de ongeorganiseerde supportersgroepen die straks in december op eigen houtje naar de stadions gaan. Wel stellen we de lokale politie op de hoogte. Verder kunnen we hooguit een beroep doen op onze argumenten, maar daar wordt vooralsnog niet naar geluisterd.''