WTO steunt Ecuador in bananenconflict

Ecuador mag van de Wereldhandelsorganisatie WTO sancties opleggen aan Europese export omdat de Europese Unie weigert zijn importquota en -vergunningen te veranderen. Dat heeft de WTO gisteren bekendgemaakt. De organisatie zal een bemiddelings-panel opzetten dat de omvang van de sancties moet bepalen. De uiteindelijke beslissing wordt in januari verwacht. Ecuador, de grootste bananenexporteur ter wereld, heeft de WTO gevraagd om sancties ter waarde van 450 miljoen dollar (945 miljoen gulden). Het land heeft het recente EU-voorstel om alle importbeperkingen op bananen in 2006 af te schaffen, van de hand gewezen. Brussel hoopte met dat voorstel een langslepend conflict af te sluiten. Eerder dit jaar legden de Verenigde Staten voor 191 miljoen dollar aan sancties op na een WTO-veroordeling van de Europese bevoordeling van bananen uit ex-kolonies in het Caraïbisch gebied ten koste van door Amerikaanse firma's geëxporteerde `dollarbananen'. Volgens EU-cijfers was de EU-export naar Ecuador vorig jaar 682 miljoen euro waard (1,5 miljard gulden), terwijl voor 881 miljoen uit Ecuador werd geïmporteerd. (Bloomberg)