WATERWORST

Na een periode van flinke wateroverlast in de winter van '93-'94 publiceerden wij in nr. 76 van ons blad De Twaalf Ambachten de oplossing die onze vriend en inspirator `uitvinder G.' (de oud-ondernemer in Australië en later AKU-technicus Jan Gosselink, inmiddels 77) aandroeg voor het bestrijden van opdringend water: de `waterworst', zijnde de vermaterialisering van zijn gedachte: water moet je met water bestrijden. In het artikel van Joost van Kasteren in het wetenschapskatern van 9 oktober jl. `Dag Zandzak – opblaasbuis beschermt tegen wassend water' wordt een van pvc gemaakte slang beschreven, die in opgeblazen toestand als waterkering werkt.

Naar aanleiding van het artikel Jan opgebeld en een beroep gedaan op zijn geheugen. Het jaar weet hij nog precies: 1969. ``Ik nam proeven in een beek bij Ede waarvan ik de waterstand van vijf tot twintig centimeter wist te verhogen met een met water volgepompte slang van met nylon bewapende kunststof.'' De proef slaagde wonderwel, maar Jan, die te lang in het ijskoude water was beziggeweest, liep een gevaarlijke longontsteking op, die hem drie maanden in bed deed belanden en nog jaren later sporen naliet. Gelukkig toonde zijn toenmalige werkgever AKU, die hem de materialen voor de zeer interessant geachte proefneming verschafte (een toen nieuw soort met nylon versterkt waterdicht kunststofweefsel), alle begrip.

Hoe succesvol het experiment ook was verlopen, voor Jan was de kous af. Hij had bewezen wat hij wilde weten. Zijn idee: gebruik de oprolbare waterworst waar je wilt, zorg dat je een pomp en water bij de hand hebt. Patent aangevraagd? ``Ben je gek, zoiets brengt voor een kleine uitvinder meer ellende dan vreugd'', zo luidt het laconieke antwoord.

Jan moet lachen om de `boekensteun', die de makers van de `Tubvall' gebruiken om hun waterworst niet te laten wegrollen. ``Ik gebruikte twee dunnere waterworsten, die de grote elk aan een onderkant flankeerden, waardoor de grote waterworst muurvast bleef liggen.''