Voedselregeling voor Irak verlengd

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren in New York het olie-voor-voedselprogramma van de VN voor Irak met twee weken verlengd. Het programma, waaronder Irak voor een bepaald bedrag olie mag exporteren om onder andere voedsel voor zijn bevolking te kopen, heeft normaal een looptijd van zes maanden, maar de raad heeft nog geen overeenstemming bereikt over de toekomstige reikwijdte. Dat heeft te maken met de pogingen van de raad een nieuwe lange-termijn politiek ten opzichte van Irak te formuleren. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië enerzijds en China en Rusland anderzijds zijn het nog steeds oneens over de voorwaarden waaronder de handelssancties tegen Irak kunnen worden versoepeld, en in welke mate dat dan zou moeten gebeuren. Als zij overeenstemming bereiken, moet dat worden doorberekend in het olie-voor-voedselprogramma. (AP)