Vakbond vreest verlies banen NS Cargo

FNV Bondgenoten vreest voor de toekomst van NS Cargo en de werkgelegenheid van een groot deel van de 1.600 werknemers. Overleg met NS Cargo over de gevolgen van de verkoop van het bedrijf aan Deutsche Bahn heeft niets opgeleverd. De vakbond overweegt acties. NS Cargo wil bonden en ondernemingsraad niet tegemoet komen met een werkgelegenheidsgarantie. Ook wil NS Cargo volgens de bonden het huidige sociaal plan niet verlengen, terwijl een terugkeergarantie voor overcomplete werknemers naar het NS-concern uitblijft.

De bonden denken dat het Deutsche Bahn vooral te doen is om het vervoer tussen de haven van Rotterdam en het achterland. In de joint venture-overeenkomst van afgelopen zomer is vastgelegd dat NS Cargo volledig vanuit Duitsland wordt aangestuurd. Volgens bestuurder C. Bos van FNV Bondgenoten heeft Deutsche Bahn een enorm personeelsoverschot in Duitsland. ,,De Duitse collega's stoppen niet meer bij de grens maar rijden nog even door naar Rotterdam. En dat gaat honderden banen kosten in Nederland.'' (ANP)