Tv-serie `Geheime dienst' krijgt hulp BVD

De Binnenlandse Veiligheids Dienst (BVD) geeft inlichtingen ten behoeve van een VARA-dramaserie met de titel `De geheime dienst'. Volgens BVD-woordvoerder V. van Steen is de programmamakers informatie versterkt over de werkwijze van de geheime dienst.

De VARA begint in januari met de dramaserie over de inlichtingendienst. De serie gaat over de strijd tegen de dreiging van terrorisme, politiek extremistische krachten en verspreiding van biologische en chemische wapens.

Opvallend is dat de Binnenlandse Veiligheids Dienst een kijkje in de keuken heeft gegeven. Sinds het eind van de Koude Oorlog is de dienst langzaam maar zeker meer open geworden. Sinds enkele jaren geeft de BVD jaarverslagen uit waarin de dienst summier meldt waar men zich mee bezighoudt.

Van Steen bevestigt de hulp van zijn dienst. ,,We hebben ruimhartig informatie gegeven over onze werkwijze. Ook hebben de programmamakers een rondleiding gekregen. Ons belang daarbij is natuurlijk dat er een goed beeld wordt geschetst'', aldus Van Steen.

De Binnenlandse Veiligheids Dienst is niet verantwoordelijk voor het script, stelt de woordvoerder nadrukkelijk. Ook is er geen geheime of vertrouwelijke informatie verstrekt. De medewerking aan de serie betekent ook niet dat de BVD op deze manier personeel probeert te werven, aldus Van Steen. ,,We hebben absoluut geen gebrek aan sollicitanten.''

De VARA is goed te spreken over de samenwerking. ,,We waren verbaasd over de openhartigheid van de BVD'', zegt woordvoerder H. Elsendoorn. Hij wijst er wel op dat de BVD niet betrokken is bij de inhoud van de serie. ,,De samenwerking betrof alleen de onderzoeksfase.'' (ANP)