Terreur van milities op West-Timor

De vluchtelingenorganisatie van de VN, UNHCR, zegt in toenemende mate haar toevlucht te moeten zoeken tot ,,commando-achtige hit-and-run operaties'' om Oost-Timorese vluchtelingen uit West-Timor te repatriëren.

Volgens UNHCR-woordvoerder Chris Janowski worden UNHCR-konvooien steeds vaker aangevallen door pro-Indonesische milities. ,,Hoe meer vluchtelingen terugkeren, hoe feller de aanvallen worden'', aldus Janowski.

Woensdag raakten een man, diens zwangere vrouw en een kind zwaar gewond toen dertig mannen een truck met vluchtelingen aanvielen bij een politiebureau. Het Indonesische leger, dat beter met UNHCR samenwerkt dan de politie, hield drie daders aan.

Van de 250.000 Oost-Timorezen die in september naar West-Timor vluchtten voor het geweld van pro-Indonesische milities zijn nu 75.000 teruggekeerd. Door het toenemend geweld onderweg durfden vluchtelingen deze week hun kampen echter nauwelijks te verlaten. Een UNHCR-konvooi dat gisteren honderd vluchtelingen kwam oppikken, keerde met 17 vluchtelingen terug. Een veerboot voor vluchtelingen vaart al twee dagen niet uit bij gebrek aan passagiers. (AP)