Spanje is bang voor vloedgolf illegalen

De nieuwe wet voor versimpeling van de immigratieregels veroorzaakt in Spanje een vloedgolf aan illegale immigranten. Dat vreest de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Jaime Mayor Oreja.

De wet, die reeds is aangenomen door het parlement, heeft voor onenigheid gezorgd binnen het kabinet van premier José María Aznar. Volgens officiële schattingen zal het aantal gelegaliseerde immigranten als gevolg van het nieuwe beleid in Spanje in de komende drie jaar verdubbelen tot anderhalf miljoen personen. Tot de meest controversiële punten behoort de legalisering van illegalen die kunnen bewijzen dat zij ten minste twee jaar in Spanje verblijven.

Mayor waarschuwde eerder deze week dat de wet op gespannen voet staat met het Europese immigratiebeleid. De wet is ,,buitengewoon onverantwoordelijk'' en niet uit te leggen in een periode waarin juist wordt getracht de immigrantenstroom in te dammen, aldus Mayor. Premier Aznar steunde zijn minister gisteren. Hij zei: ,,De Europese Unie kan moeilijk een wet accepteren die ingaat tegen haar beleidslijnen.'' Aznar wil dat de regeringsfractie in de Senaat de wet blokkeert om de nodige aanpassingen door te voeren.

Van de zijde van immigrantenorganisaties en werkgevers in de seizoensarbeid is aangedrongen op een snellere legaliseringsprocedure voor illegale buitenlanders in Spanje, naar schatting tussen de honderd- en tweehonderduizend. Dit moet een einde maken aan het groeiende tekort aan arbeidskrachten voor laag betaald werk in de agrarische sector en de bouw.