Soccer Vision goed ontvangen

Het nieuwe commerciële bureau Soccer Vision is volgens de VVCS goed ontvangen. Aanvankelijk kwamen bij FBO verontruste telefoontjes binnen. De spelersvakbond ging een samenwerkingsverband aan met de oprichters van Soccer Vision, A. Oosterveer en E. Olde Riekerink. De twee ex-werknemers van de VVCS doen voor de leden van de vakvereniging arbeidsbemiddeling volgens vast tarief. Voor een driejarig contract dat zij afsluiten berekenen zij jaarlijks bij de club zo'n zes procent van de totale loonsom. Een deel dragen zij af aan de VVCS die daarvan de begeleiders betaalt.

Vakbondsman Van Seggelen vindt dat zijn organisatie op verantwoorde wijze op de commerciële toer gaat. ,,De FIFA heeft het zeven jaar geleden mogelijk gemaakt dat vakbonden aan arbeidsbemiddeling doen door ze een eigen licentie te geven. De wereldvoetbalbond stimuleert zelfs om de zakkenvullers te bestrijden. In de nieuwe reglementen krijgen de vakbonden een gratis licentie krijgen.''

Weezenberg berekent dat de VVCS rijk moet worden van Soccer Vision. Als de totale loonsom van het betaald voetbal 300 miljoen bedraagt, denkt hij dat de vakbond op jaarbasis 20 miljoen gulden incasseert. ,,Wat moet de VVCS in godsnaam met zoveel geld'', vraagt de juridisch medewerker van de FBO zich af. ,,Dat verdient Rob Jansen (Sport-Promotion, red) nog niet eens. Soccer Vision wordt bovendien een concurrent van zichzelf.''

Van Seggelen: ,,Een waanzinnige voorstelling. Misschien dat Soccer Vision na drie jaar een brutowinst maakt van anderhalf miljoen. Er zijn makelaars die dat bij één transfer verdienen. Er is nu openheid naar clubs en spelers met transparante tarieven.''

Volgens R. Jansen draait de VVCS de klok terug naar de periode toen hij zelf nog de organisatie werkzaam was. ,,Soccer Vision is Sport-Promotion II. De VVCS heeft een oud systeem ingevoerd waar ellende over was.''

Ook dat spreekt Van Seggelen tegen: ,,Zo ga je appels met peren vergelijken. Wij werken alleen samen met Soccer Vision om onze kosten te dekken. Sport-Promotion onder de vlag van de VVCS had toen een directeur (Jansen, red.) die zo snel mogelijk miljonair wilde worden.''