Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Onder meer een gesprek met de ambassadeur van Rusland, Alexander G. Khodakov. Aan hem de vraag of er sprake is van een hernieuwd machtsstreven van Rusland naar aanleiding van de oorlog in Tsjetsjenië. Ned.3, 12.07-13.04u.

Netwerk. Onder meer een reportage uit Centraal Azië met de 75-jarige Max van der Stoel die nog een jaar als Hoge Commissaris voor de Nationale Minderheden zal optreden. Hij maakt zich zorgen over het snel opkomend moslimextremisme in dat gebied. Ned.1, 20.16-20.54u.

Lopende zaken. Aandacht voor de aanleg van een haven in Gaza die met Nederlandse steun zal worden aangelegd. De Nederlandse architect Arie Mol ontwierp de haven voor de Palestijnen en loodste zijn ontwerp gedurende negen jaar langs alle klippen van het Israelisch-Palestijnse conflict. Ned.3, 21.50-22.30u.

DOCUMENTAIRES

Terra X. Ruim 2500 jaar geleden verdween de Ark des Verbonds, de vergulde kist waar de Israeliërs de tien geboden in vervoerden tijdens hun reis naar het beloofde land. Nieuwe archeologische ontdekkingen doen vermoeden dat de kist te vinden is in het labyrint onder de Tempelberg in Jeruzalem. ZDF, 19.30-20.15u.

Renaissance. Eerste aflevering van een serie waarin wordt gezocht naar de grootste intellectuele en artistieke beweging van de afgelopen 2000 jaar. Om de oorspong van de Renaissance te vinden reist Andrew Graham-Dixon van Macedonië naar Venetië. BBC2, 20.00-21.00u.

Hot doc. Door de illegale papegaaienhandel dreigt deze oudste en intelligentste vogelsoort te verdwijnen. Op grote schaal worden er in Australië, Afrika en Zuid-Amerika vogels gevangen voor Westerse verzamelaars. Zelfs erkende vogelbeschermers zijn betrokken bij illegale vogelhandel. Canvas, 20.30-21.25u.

DNW - rooksignalen uit de nieuwe wereld. Slot van een tweeluik over War on drugs. Duidelijk is dat de drugsoorlog in Amerika als een wildeman om zich heen slaat en bij steeds meer bevolkingsgroepen slachtoffers maakt, met name bij zwarten, armen en vrouwen. Ned.3, 20.50-21.50u.

OverLeven. Geen wetenschapper denkt nog dat we zijn geboren als een blanco blad dat gevuld wordt tijdens onze opvoeding. Tegenwoordig bepalen genetici waarom we zijn zoals we zijn. Canvas, 21.25-22.05u.

PRAATPROGRAMMA

Business class. Makelaar Harry Mens praat met de 64-jarige oud-oorlogscorrespondent van de CNN Peter Arnett die tegenwoordig interviews voor een Internetbedrijf maakt. Ook aanwezig Michiel Bicker Caarten die sinds een jaar hoofdredacteur is van Business News Radio. RTL5, 11.00-12.00u.

Het laatste oor. Discussie over de gezondheidszorg met oud-staatssecretaris Joop van der Reijden, publicist Theodor Holman en SP-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Jan Marijnissen. Veronica, 23.45-0.30u.

MUZIEK

Reiziger in muziek. Esther Apituley praat o.a. met Louis Andriessen over de zijn nieuwe opera Writing to Vermeer. De Britse filmmaker Peter Greenaway schreef de tekst, zoals eerder voor Andriessens Rosa - A horse Drama. Ned.3, 11.00-12.00u.

KUNST

De plantage. Lang een gesprek met de Ierse schrijver Roddy Doyle, bekend van boeken als The Commitments, The Van en The Snapper die alledrie werden verfilmd. Ned.3, 17.00-18.00u.

Close-up. Over de verbouwing van het meest controversiële regeringsgebouw uit de recente geschiedenis: De Reichstag in Berlijn. Ned.1, 18.33-19.28u.

FILM

Magic Kid II (Stepha Furst, 1994, VS). In vervolgfilm wil de jeugdige martial arts-held als gewone tiener naar school. RTL4, 13.20-14.55u., met reclame.

. Matilda (Danny DeVito, 1996, VS). Vakbekwame verfilming doet grotendeels recht aan de kwaliteiten van Roald Dahls boek (1988) over het superieure isolement van een gevoelig en begaafd meisje. Regisseur De Vito speelt samen met zijn echtgenote Rhea Perlman haar verachtelijke ouders. Kindsterretje Mara Wilson is helaas onuitstaanbaar schattig. VRT, 13.30-15.05u.

Crackers (Louis Malle, 1984, VS). Naar San Francisco verplaatste re-make van Italiaanse boevenkomedie I soliti ignoti (Mario Monicelli, 1958). Ongeregeld gezelschap laat zich bij inbraak in lommerd adviseren door bejaarde meesterkraker. Met Donald Sutherland, Sean Penn en Jack Warden. Vierde en voorlaatste film die Malle in Amerika maakte. SBS6, 13.50-15.25u., met reclame.

. Obecná skola / The Elementary School (Jan Svérák, 1991, Tsjechië). Politieke steekjes doorspekken amusant nostalgische komedie over kwajongens en hun strenge onderwijzer in het Praag van 1946. Gastrollen van de regisseurs Karel Kachyna en Jiri Menzel. Ned.3, Ned.3, 13.58-15.35u.

Rooster Cogburn (Stuart Millar, 1975, VS). Echo's van The African Queen en True Grit klinken door in western die op maat en imago werd gesneden van John Wayne en Katharine Hepburn. Marshal Wayne aast samen met bijbelvaste Hepburn op moordenaars van haar vader. BBC1, 16.00-17.45u.

. Green Card (Peter Weir, 1990, Australië/VS). Romantische komedie met tegendraadse kantjes drijft op innemend spel van Gérard Depardieu en Andie MacDowell. Met het oog op een verblijfsvergunning gaat een flamboyante Fransman papieren huwelijk aan met een beetje tuttige New-Yorkse. Dan wordt de immigratiedienst argwanend. Net5, 20.30-22.30u., met reclame.

Ediths Tagebuch (Hans W. Geissendörfer, 1983, West-Duitsland). Prestigieuze verfilming van Edith's Diary van Patricia Highsmith geeft een soms te hysterische hoofdrol van Angela Winkler te zien, als een langzaam in de waanzin vluchtende vrouw. Het door Highsmith geschetste isolement van linkse Amerikaanse intellectuelen in de jaren vijftig werd door Geissendörffer ingeruild voor `de (Duitse) kater van de jaren zestig'. ZDF, 23.35-1.20u.

In jenen Tagen (Helmut Käutner, 1947, West-Duitsland). Duitse film trekt zich het lot aan van zeven Duitsers in de periode 1933-1945. ZDF, 1.25-3.05u.

The Stars Are Singing (Norman Taurog, 1953, VS). Muzikale Assepoester-variant over Poolse vluchtelinge die in Amerika een ster wordt. Maandag, SBS6, 13.50-15.40u., met reclame.

En nagesynchroniseerd:

Feng yue / Temptress Moon (Chen Kaige, 1996, China/Hongkong). ARD, 23.35-1.25u.