Orkaan slaat hard toe op St. Maarten

De orkaan Lenny heeft grote schade op de Bovenwindse Antillen toegebracht. Op St. Maarten staat driekwart meter water in de hoofdstad Philipsburg. Vijftien procent van de huizen heeft geen dak meer.

Op Saba versperren rotsblokken en modderstromen de weg naar het vliegveld en naar de haven. Dat blijkt uit de verkenningsvluchten die de marine gisteren kon gaan maken. In de ochtenduren bedaarde orkaan Lenny en hield het op met regenen. Mariniers waren inmiddels begonnen met het vrijmaken van Juliana Airport op St. Maarten. Om drie uur landden twee Orions van de Nederlandse Marine uit Curaçao met 32 man hulptroepen en materieel. Vanaf vliegveld Eindhoven zijn vanmorgen vroeg twee DC-10's van de luchtmacht met hulpgoederen vertrokken. Het Nationaal Rampenfonds heeft gironummer 777 geopend.

Volgens de laatste gegevens zijn er op St. Maarten in totaal vier personen omgekomen. Een onbekend aantal inwoners is gewond.

De eerste video-opnames die gisteravond bij de marine binnenkwamen tonen een ,,mistroostig beeld'', aldus een woordvoerder. De havens van Saba en St. Maarten zijn verwoest en onbruikbaar. Op Saba is de toren van het vliegveld verwoest en zouden circa 30 huizen zware schade hebben opgelopen. Op St. Eustatius is de situatie relatief goed.

Van de circa 8.000 toeristen op St. Maarten is niemand gewond geraakt, meldt M. van de Bilt, die als lid van het Emergency Operations Committee verantwoordelijk is voor de toerismesector. Volgens Van de Bilt hebben de meeste hotels geen desastreuze schade geleden, maar als gevolg van waterschade zal een aantal toch moeten sluiten. De toeristen worden zo spoedig mogelijk geëvacueerd.

Op de lange termijn zal de orkaan Lenny, zo vlak voor het toeristisch hoogseizoen, ,,ontzettende consequenties hebben'', aldus Van de Bilt. ,,Het geld wordt hier verdiend in 100 dagen van het jaar, en we zitten heel dicht tegen die 100 dagen-periode aan.''

Het had, gezien de kracht en duur van Lenny, veel erger kunnen zijn. Niettemin lijkt Lenny een genadeklap voor veel inwoners, die nauwelijks de schade te boven waren van orkaan Jose.Deze veroorzaakte een maand geleden modderstromen en overstromingen. Premier Miguel Pourier noemde de gevolgen van de orkaan gisteren desastreus, niet alleen voor de Bovenwindse eilanden, maar voor de hele Antillen. ,,St. Maarten zorgde binnen de Antillen voor werkgelegenheid en deviezen, en kon zichzelf financieel bedruipen. Het is de vraag of het eiland hier weer bovenop komt.''

De `unieke' orkaan Lenny heeft alle weerspecialisten en computersystemen in de wereld voor raadsels gesteld, aldus meteroloog P. Trappenberg. Uren hing de orkaan stationair boven St. Maarten, waarna Lenny in twaalf uur een cirkel rond het eiland maakte en zich langzaam verwijderde.