Opzettelijke daad in het spel bij vliegramp

Amerikaanse onderzoekers naar het neerstorten van de Boeing 767 van EgyptAir op 31 oktober voor de Amerikaanse oostkust hebben gisteren voor het eerst met zoveel woorden gesproken van de mogelijkheid dat ,,een opzettelijke daad'' in het spel was.

Jim Hall, voorzitter van het Amerikaanse transport-veiligheidsbureau (NTSB), zei in Washington dat hij de directeur van de Federale Recherche, de FBI, daarvan op de hoogte heeft gesteld. Hij zei ook dat de Egyptische autoriteiten zijn ingelicht, die het onderzoek met grote bezorgdheid volgen.

In de Amerikaanse pers wordt druk gespeculeerd dat het vliegtuig, dat 217 inzittenden telde, opzettelijk in een duikvlucht is gebracht door copiloot Batouty, die zo zelfmoord zou hebben gepleegd. Dat wordt onder andere afgeleid uit de woorden die Batouty zou hebben gesproken even voor de automatische piloot werd uitgezet, en het toestel aan zijn duikvlucht begon. ,,Ik heb mijn besluit genomen. Ik leg mijn vertrouwen in Gods handen'', aldus de naar de pers uitgelekte vertaling van een Arabische tekst die door de cockpit voicerecorder was opgenomen. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris zei gisteren echter dat uit nader onderzoek was gebleken dat alleen het tweede zinnetje was gezegd. De volgorde van gebed en handelen blijft ongewijzigd.

Hall zei gisteren dat de tekst van de gesprekken in de cockpit binnenkort zal worden vrijgegeven. Hij kritiseerde media en regeringsfunctionarissen omdat zij zijns inziens onverantwoordelijke speculaties over het ongeluk hadden aangewakkerd. Veel moslims hebben woedend gereageerd op de suggestie van een zelfmoordactie, en beschuldigen de Amerikaanse autoriteiten ervan overhaast te werk te gaan.

EgyptAir wil de nabestaanden van de vliegramp financieel tegemoetkomen, zo heeft de maatschappij meegedeeld. Zij zal direct geld ter beschikking stellen om financiële problemen bij de nabestaanden te voorkomen. (Reuters, AFP)