Lotto wil verbod nieuw kansspel Staatsloterij

De Lotto bindt de strijd aan met de Staatsloterij, die samen met het ministerie van Financiën een nieuw kansspel (`de Verjaardagsloterij') wil beginnen. Tot vorige maand stuurde de Lotto nog aan op een fusie met de Staatsloterij, maar dat stuitte op een veto van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

De Lotto was volgens directeur Tj. Veenstra nooit een voorstander van de Verjaardagsloterij, maar kon er lopende de fusiebesprekingen weinig tegen doen.De Lotto stapt nu naar de rechter om de Verjaardagsloterij tegen te houden.

De voorzitter van de Lotto, voormalig Tweede-Kamerlid H. van den Bergh (PvdA), bevestigt de omslag. De Lotto wil zich aansluiten bij de juridische procedure van de Postcodeloterij, de belangrijkste concurrent van de Staatsloterij en al jaren fel gekant tegen de Verjaardagloterij.

De markt voor kansspelen is sterk gereguleerd en de concurrentie is hevig. Het ministerie van Justitie is tegen vergunningen voor nieuwe kansspelen. De Verjaardagsloterij wordt door de voorstanders (inclusief het ministerie van Financiën dat er miljoenen aan hoopt te verdienen) uitgelegd als een `productinnovatie' waar geen nieuwe vergunning voor nodig is.

Bij de Verjaardagsloterij win je als, naast andere voorwaarden, het winnende lot op je geboortedatum valt. Het ministerie van Financiën, de enige benificiënt van de Staatsloterij, had de Staatsloterij een paar jaar geleden gevraagd een loterij te organiseren om bezuinigingen op de begroting van Cultuur ongedaan te maken. De Staatsloterij koos voor het concept `Verjaardagsloterij'. De opbrengst van de loterij zou via de schatkist van Financiën naar culturele instellingen gaan.

De Postcodeloterij - gepasseerd door Financiën - tekende met succes verzet aan.De rechter bepaalde anderhalf jaar geleden in kort geding dat de Verjaardagsloterij niet mag zolang de bodemprocedure van de Postcodeloterij tegen de komst van de Verjaardagsloterij niet is beslecht. Begin december staat de eerste zitting in die procedure op de agenda.

De NMa heeft de fusie tussen de Lotto, de Staatsloterij en de Bankgiroloterij vorige maand verboden omdat de nieuwe combinatie een te groot marktaandeel (van zestig tot zeventig procent) zou krijgen.