Kroatië krijgt een waarnemend president

Vlatko Pavletic, de voorzitter van het Kroatische parlement, wil zich komende week via een wetswijziging tot waarnemend president laten kiezen. Pavletic vervangt de 77-jarige Tudjman, die aan kanker lijdt en in het ziekenhuis ligt. De parlementsvoorzitter mag de president 60 dagen vervangen als hij sterft, aftreedt of zijn ambt niet kan vervullen. Die termijn verstrijkt morgen. Via een grondwetswijziging of speciale wet wil Pavletic nu mogelijk maken de president langdurig te vervangen bij `tijdelijk onvermogen' zijn ambt te vervullen. In Zagreb gaan geruchten dat Tudjman kunstmatig in leven wordt gehouden totdat de strijd om zijn opvolging is gestreden, maar zijn dokters ontkennen dat. Tudjman zou deze week decreten te tekenen voor de goedkeuring van het budget en de komende verkiezingen. (AP, AFP)