Kritiek voorzitter Schipholoverleg op Netelenbos

Voorzitter H. van der Vlist van het Tijdelijk Overleg Platform Schiphol (TOPS) vindt dat minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) ,,onverstandig en met nodeloze haast'' omgaat met het besluitvormingsproces over de nationale luchthaven. Van der Vlist zei dit gisteravond na een moeizaam overleg in het TOPS, waarin milieubeweging, luchtvaartsector, plaatselijk bestuur en belangenorganisaties zijn vertegenwoordigd.

Het TOPS, ingesteld door Netelenbos zelf, staat onder zware druk omdat de milieubeweging op het punt staat uit het overleg te stappen. Woordvoerder W. Duyvendak zegt dat het kabinet zich niet houdt aan beloftes over strakke milieugrenzen.

Van der Vlist roept de milieubeweging op om deel te blijven uitmaken van TOPS. Maar hij zegt ook ,,begrip'' te hebben voor de kritiek. ,,We hadden afgesproken de harde grens van maximaal 44 miljoen passagiers op Schiphol in te ruilen voor heldere milieunormen. Nu ontstaat echter de indruk dat de minister de 44 miljoen al heeft ingeleverd, maar dat die heldere milieunormen er niet komen. Dat zorgt voor veel wantrouwen.''

De milieubeweging heeft het kabinet inmiddels een brief gestuurd waarin ze opheldering vraagt. Is het antwoord onbevredigend, dan zal zij het TOPS verlaten. Woensdag praat de milieubeweging met de verantwoordelijke ministers Netelenbos en Pronk (Milieu).

Het TOPS besprak gisteren de plannen van de beide bewindslieden met Schiphol voor de korte termijn, de zogenoemde `Aanwijzing'. Volgens de milieubeweging levert die veel meer geluidsoverlast op dan wettelijk is toegestaan en politiek is beloofd.

De ministers schrijven verder dat er voor het huidige banenstelsel op Schiphol ,,geen veiligheidsbeleid'' geldt.

Dit is een gevoelig punt omdat de Tweede Kamer een motie heeft aangenomen die uitspreekt dat de veiligheidssituatie op de luchthaven niet mag verslechteren ten opzichte van 1990. De aanwijzing wordt maandag gepubliceerd.

Het kabinet wil 17 december een besluit nemen over de milieunormen na 2003. Daartoe wacht zij een gevraagd TOPS-advies niet af. ,,Als je TOPS op pad stuurt met de vraag om mee te doen en een beslissing te nemen die draagvlak heeft, is dit een onverstandige daad. Je wint er niets mee, ontneemt het proces ruimte en frustreert het'', aldus Van der Vlist. Hij verwacht dat het kabinetsbesluit nu resultaat zal zijn van een intern proces ,,dat reeds is afgetikt binnen de departementen. En dat terwijl we hadden afgesproken dat we het gevecht eerst binnen TOPS zouden aangaan en het dan pas op het bordje van de politiek zouden leggen.'' Toch hoopt Van der Vlist dat er ook na 17 december binnen het `groene poldermodel' TOPS nog iets te bespreken valt. ,,Laten we eerst afwachten waar het kabinet mee komt en dan beoordelen wat onze bijdrage kan zijn. Daarom lijkt het me verstandiger als de milieubeweging niet nu al het bijltje er bij neergooit.''.