Kalverstraat duurste winkelstraat van Nederland

De huur van Nederlandse winkellokaties is de afgelopen jaren fors gestegen. De Kalverstraat in Amsterdam is de duurste met een gemiddelde huurprijs van 2.750 gulden per vierkante meter. Voor een winkel van tien meter breed en twintig meter diep komt de huur dan uit op ruim half miljoen gulden per jaar.

De duurste straat ter wereld is Madison Avenue in New York en dan vooral het stuk van de 57ste tot de 72ste staat, ter hoogte van het zuidelijkste stuk van Central Park. Daar staan de flag-shipstores van chique en hippe modemerken als Ralph Lauren en Donna Karan, maar ook twee winkels van het Nederlandse Olilily. De huur per vierkante meter is er vijf keer zo hoog als in Nederland: gemiddeld 13.800 gulden per jaar.

In zowel Amsterdam als New York is op de dure winkellokaties hetzelfde fenomeen zichtbaar: kleinere speciaalzaken worden verdrongen door winkels van grote ketens als het Zweedse Hennes & Mauritz.