Interviewertje spelen

Koffietijd is natuurlijk niet de ideale broedplaats voor interviewtalent. Maar Hans van Willigenburg is helemaal niet zo dom als zijn Koffietijdtaakomschrijving hem voorschrijft. Dat hij ook nog eens een groot bewonderaar van Barbra Steisand is, hoeft geen struikelblok te zijn voor een mooi, spannend of onthullend gesprek. Aangezien ik al een fan van Barbra ben uit de tijd dat ze zich een extra a in haar naam kon veroorloven, ging ik er eens goed voor zitten. Geheel tegen de verwachting in heb ik erg gelachen.

Dat werd vooral veroorzaakt door het volledige gebrek aan communicatie tussen de gesprekspartners. Het spel van vraag en antwoord moet ontstaan zijn in een tijd dat men iets van een ander wilde weten. Uit de antwoorden ontstonden weer nieuwe vragen totdat de honger naar antwoorden gestild was. Hans van Willigenburg is de belangrijkste ambassadeur van de moderne vraag-antwoordversie. Geen honger naar antwoorden, maar volgevreten, luie trek naar woordjes die de tijd tussen de vragen opvullen.

Barbra had alles kunnen zeggen, Hans stelde onverstoorbaar zijn volgende vraag:

,,Nou, ik hou er gewoon van om tijdens het maken van een film veel taartjes te bakken. Mijn droom is om ooit nog eens een taart uit een naakte vrouw te laten springen.''

,,Ja, begrijp ik, en de muziek voor je cd's?''

,,Mijn devies is; mannen zonder voorhuid kunnen niet componeren.''

,,Ja, ja jouw concert in Madison Square Garden, daar was ik ook, het was echt fantastisch.''

,,Nou, vond ik ook, maar na afloop moest ik dus de hele boel stofzuigen. Ben uren bezig geweest. Sommige plekjes in zo'n park kom je heel moeilijk bij hoor.''

,,Je was ook een keer in Nederland?''

,,Klopt, heb ik nog een tatoeage van Klaas Wilting op mijn rug laten zetten.''

,,Mmmm interessant, je geeft ook veel geld aan goede doelen hè...''

Het is volstrekt onduidelijk waarom Hans van Willigenburg helemaal naar Amerika gereisd is. Laat Barbra gewoon wat teksten inspreken op video en monteer daar op willekeurige momenten een vraag tussen. En bespaar jezelf potsierlijke opmerkingen dat Barbra's nieuwe liedtitel `if you ever leave me, will you take me with you' waarschijnlijk een legendarische zin zal zijn de komende eeuwen. Acda en de Munnik zongen 6 jaar geleden al; `Als je bij me weggaat mag ik dan met je mee?'

Volgende keer naast het vragenlijstje ook een woordenboek inpakken als je interviewer gaat spelen.

Streisand exclusief: A love like ours, zaterdag, RTL4, 23.00-23.30u.