Hamman heeft gelijk

Het eerste deel van de competitie in de Meesterklasse viertallen zit erop. Volgens verwachting staan 't Onstein en Modalfa eerste en tweede (in die volgorde). Deze clubs hebben zich zo rechtstreeks geplaatst voor de halve finales van de play offs om de landstitel. Voor de andere twee plaatsen strijden morgen vier teams: Crash, Hok/Transfer Solutions, Arboned en Pegasus.

Het dit jaar opgerichte 't Onstein regeerde de eerste helft van de competitie met harde hand. De Achterhoekers draaiden een onwaarschijnlijk gemiddelde van 21,5 vip (het maximum is 25) per wedstrijd. Totdat de club afgelopen zondag voor het eerst een fikse tik (7-23) kreeg uitgedeeld door Modalfa, de huidige landskampioen. Uit die wedstrijd een interessant spel:

1) Wubbo de Boer gaf de voorkeur aan het `lead directing' 1♦ boven 1♣ of pas.; 2) preëmptief; 3) heropeningsdoublet; 4) Naderhand verklaarde De Boer getwijfeld te hebben tussen 4♣, 5♣ en 3SA. Hij koos voor het laatste volgens de 'Hamman rule'. Bob Hamman (de nr. 1 speler van de Wereld Bridge Federatie): `When in doubt, bid 3NT.'

Oost startte schoppen voor het aas. De Boer, die van de klavers moest leven, stak met ruiten over naar zijn hand en speelde vervolgens klaver op. Toen de vrouw verscheen, liet hij, als de dood voor een hartenswitch, oost die kaart. De leider gokte erop dat west, mogelijk in het bezit van heer-dubbel van klaveren, de kaart niet zou durven overnemen. Bij het actuele zitsel kwamen in 3SA tien slagen binnenrollen.

Het heropeningsdoublet van Vincent Ramondt tegenover een gepaste partner, was bepaald moedig en dat gold eigenlijk ook voor de jump van Anton Maas naar 5♣. Het doublet van Piet Jansen was niet absurd, maar zette de leider wel op het juiste spoor. Maas nam ♠H, speelde klaveren op, nam ♣H met het aas, incasseerde ♠A en schakelde over op de ruiten. Oost was kansloos. Vroeger of later moest hij van ♡A afkomen. Elf slagen.

Een wedstrijd eerder vond Piet Jansen de juiste kleur om mee uit te komen. Modalfa-ArboNed:

Bauke Muller zat als west in 4♠. De verdediging begon met ♡A, harten getroefd en klaveren naar het aas, maar daarna was het over: tien slagen. Op de andere tafel zat west, Pieter Bas Wintermans, eveneens in 4♠. Noord, Piet Jansen, legde ♣A op tafel en speelde de kleur door. De leider nam de heer, maar werd troefkort toen noord aan slag met ♡A, klaveren doorspeelde. Elf impen winst voor Modalfa.