Hakblok

Ik was al een beetje bang geworden: zou er iets gebeurd zijn? Met de legioenen van Feyenoord weet je het nooit. Of zou hij op Cyprus tegen een buikdanseres zijn aangelopen en nu met zijn tweetjes op een kameel door de woestijn hobbelen? Nee, die fantasie is te wild: zoals ik hem ken kan hij zijn kleinkind wel opvreten van liefde. Misschien zat hij een boek over zijn leven te schrijven in een Chinees dorp. Dat wilde-ie jaren geleden al.

Maanden niets meer van hem gehoord, alsof hij met het gestolen najaarslicht in zijn Antwerpse loft was verdwenen. Soms wil een mens een tijdje de luwte in, maar dat kan ik mij bij hem niet voorstellen. Wie altijd in tegenspraak is, zelfs met de grote verhalen van de bijbel, laat zich niet door een mentaal griepje de mond snoeren. Hij, de klaroenstoot van de natie, zwijgt niet voor de dood over hem heen is gegaan.

Gelukkig, hij leeft nog.

Deze week was-ie terug. In vol ornaat, nog even kaal en bruin, design van top tot teen, gesoigneerd tot in de rimpels. En hij bulderde als vanouds. Jorien van den Herik laat zich niet kisten, nimmer, never, jamais. Het was goed hem te horen, niet om wat hij zei, om het geluid zelf. Hier, in dit saaie land, woedt nooit een orkaan, de woede moet van de mens komen en juist daarin is de Feyenoord-preses onnavolgbaar.

Andermaal richtte Van den Herik zijn kanon op de KNVB. De voetbalbond moet terug in het hok. Poten af van Feyenoord! Wat rommelen met de competitie, met de spelregels, met tuchtzaken, alla, maar verder niets. Zelfs de aangename reisjes naar Den Haag en Zurich worden geschrapt. De salons van Vliegenthart, de UEFA en de FIFA mogen door het bondsbestuur niet meer worden betreden. Van den Herik heeft daar zijn eigen mannetjes voor. Nu voetbal een bedrijfstak is geworden kan de sectie betaald Voetbal niet meer als brancheorganisatie optreden.

Kortom: napalm over Zeist.

Er is wat voor te zeggen. Bondsbesturen vertonen in het flitsende, sexy wereldje van de Champions League mummiegedrag. Het zijn middenstanders die verguld zijn als ze een paar protocollaire danspasjes mogen maken. Het begrip 'algemeen belang', waar Zeist dan voor staat, vloekt met de parvenumentaliteit van de topclubs, al dan niet beursgenoteerd. Verenigingen als de KNVB zijn te hooggestemd om de ordinaire geldstromen in het voetbal te volgen laat staan te beheren. Een voetbalorganisatie runnen is werk voor heidenen, niet voor paters.

Van den Herik roept de internationale concurrentie in als hakblok voor een actieve KNVB. Met andere woorden: de Europese topclubs verplichten de Feyenoord-preses tot een schisma. Getuigt dit niet van enige zelfoverschatting? De prestaties van de Rotterdamse club in de Champions League zijn zo pover en opportunistisch dat alleen megalomanen zich kunnen voorstellen dat Feyenoord ooit nog aansluiting zal vinden bij de Europese top. Het is nogal goedkoop om deze ontluistering de KNVB aan te rekenen. Tenslotte is Van den Herik al bijna een decennium lang voorzitter van Feyenoord. Hij heeft spelers gekocht en verkocht, niet de baronnen van Zeist.

Feyenoord gaat, in navolging van PSV, in de toekomst geld vragen voor het leveren van spelers aan nationale voetbalteams. Hoezo geld? De enkele Feyenoorder die nog in het Nederlands elftal speelt, wordt geselecteerd uit erbarmen en om het regionale evenwicht van het team enigszins te bewaken. Peter van Vossen is een schat van een man, maar hij zou moeten toeleggen om straks nog in het oranjeshirt aan het EK te mogen beginnen.

Van den Herik zei ooit tegen steller dezes: ,,Ik denk wel eens te veel na, ook over de economische schijnwereld waarin we leven.'' Dat zegt een man die de nationale volkssport wil reduceren tot economie, tot een pure belangenorganisatie, tot een bankkluis.

Ik denk dat Freddy Heineken in zijn oude dag nog meer gevoelige antennes heeft uitstaan naar mens en samenleving dan de voorzitters van Feyenoord, Ajax en PSV samen. Althans, Freddy kan over jazz praten, niet alleen over geld.