Eeuwprijzen Ali en Pelé

Bokslegende Mohammad Ali was gisteravond in Wenen een van de elf sporters die in hun categorie tot de beste van de eeuw werden uitgeroepen. De 57-jarige Amerikaan, die aan de ziekte van Parkinson lijdt, kreeg zijn kristallen trofee uit handen van de Zuid-Afrikaanse hartchirurg Christian Barnard.

Alle aanwezigen in de volle Staatsopera gaven Ali een staande ovatie, die minutenlang aanhield. ,,Ik heb vele prijzen en vele kampioenschappen gewonnen, maar niet een was er zo groot als deze'', sprak Ali langzaam tot de zaal.

Ook de voormalige voetbalster Pelé kreeg veel bijval. De Braziliaan werd uitgeroepen tot de voetballer van de eeuw. ,,Dertig jaar geleden stond ik te trillen op mijn benen toen ik mijn duizendste doelpunt maakte en 200.000 mensen mijn naam riepen. Nu heb ik hetzelfde gevoel'', sprak de ontroerde voetballer.

De uitverkiezing in Wenen wordt beschouwd als de belangrijkste in zijn soort. IOC-president Juan Antonio Samaranch was de voorzitter van de jury. Hij werd onder anderen bijgestaan door prins Albert van Monaco en FIFA-president Sepp Blatter. Nederlanders vielen in Wenen niet in de prijzen. Wel waren er vijf genomineerd voor de verscheidene categorieën: atlete Fanny Blankers-Koen, schaatsers Yvonne van Gennip en Ard Schenk, judoka Anton Geesink en voetballer Johan Cruijff.

Alle winnaars van de eeuwprijzen:

balsport: Steffi Graf (tennis) en Michael Jordan (basketbal); gemotoriseerde sport: Alain Prost (autosport); voetbal: Pelé; watersport: Dawn Fraser (zwemmen) en Mark Spitz (zwemmen);

wintersport: Annemarie Moser-Pröll (skiën) en Jean-Claude Killy (skiën); vechtsport: Mohammad Ali (boksen); algemene sporten: Nadia Comaneci (turnen) en Carl Lewis (atletiek).