Een tocht in Den Bosch langs kunst in de woonkamer

Fletse krijttekeningen in een strak interieur en een ledikantje waaruit knalroze paddestoelen groeien tussen betraande zigeunermeisjes. De manifestatie `Kamerschatten', voert langs elf privé-huizen in Den Bosch.

,,Is een van u misschien technisch onderlegd?'', vraagt de gastvrouw vertwijfeld. Middenin haar woonkamer staat een enorm `videomeubel' van kunstenaar Jeroen Doorenweerd opgesteld: een houten platform, met aan de ene kant een bankje en aan de andere kant twee televisies. Vanaf het bankje moeten gebruikers van het meubel naar twee westerns met Clint Eastwood tegelijk kunnen kijken, voor een absurdistisch effect. Maar het lukt niet: ,,Die apparaten deden gisteren al zo raar. Zodra je er een aan de praat krijgt valt de andere uit. De kunstenaar is gaan wandelen in het bos; hij weet ook niet hoe het werkt, zegt ie.'' Totdat het euvel door een handige bezoeker is verholpen, verkneukelt de rest van het gezelschap zich dan maar bij één keer Clint.

De tentoonstelling `Kamerschatten' speelt zich af in elf woonhuizen in de binnenstad van Den Bosch. Zevenentwintig Nederlandse kunstenaars bogen zich op verzoek van de organisatie, kunstenaarsinitiatief KW 14, over het thema `het interieur'. Sommigen leverden bestaand werk in; anderen maakten iets nieuws, geïnspireerd op de hun toegewezen, huiselijke locatie.

De huizen liggen nogal ver uit elkaar en moeten worden gevonden aan de hand van een belabberd, onvolledig plattegrondje op de toegangskaart. De panden waarlangs de volhoudende wandelaar op deze manier wordt geleid, zijn wel allemaal even prachtig, zowel van buiten als van binnen. Wat op de route ontbreekt is ten minste één armoedig, of zelfs maar gemiddeld huis; het was interessant geweest om kunst ook met lelijkheid of leegte te confronteren. Nu zijn de meeste woningen al zo verantwoord ingericht dat ze moeiteloos kunnen worden veranderd in een tijdelijke galerie. In het pand aan de Uilenburg 12 moet de kunst het zelfs tegen de omgeving afleggen. De fletse krijttekeningen van Erik Mattijssen gaan hier reddeloos verloren in het strak vormgegeven interieur, waarvan ook nog eens een paar prachtige, vurige schilderijen uit het oeuvre van de bewoner, kunstenaar Peter van Oorschot, deel uitmaken. Zelfs de video van Aernout Mik van een in elkaar stortend huis, die in de woonkamer gedraaid wordt, steekt magertjes af bij de werkelijkheid eromheen.

Soms leidt de wisselwerking tussen huis en kunst echter tot prachtige resultaten. Het huis aan de Vughterstraat 74 is een feest van kunst en kitsch. De bewoners verzamelen wekkers, toeristische souvenirs uit de hele wereld en platen van zigeunermeisjes met tranen op de wangen. De schilderijen van John van Gils lijken speciaal voor hun kleurige huiskamer te zijn gemaakt: tegen een groene, roze of paarse achtergrond springen hierop konijnen over tafels en planten heen. Paul van Osch installeerde zes gipsen vormen in de lichtkoker die van de keuken naar het dak loopt. Het zijn een soort wasbakjes, met de afdrukken van twee voeten erin - zonder functie, maar toch precies op hun plek. Op de tweede verdieping is zelfs de slaapkamer van `Rob en Leonie' te bezichtigen: boven het echtelijk bed hangen vier mooie, kleine schilderijtjes van Cécile Verwaaijen. In een zijkamertje richtte kunstenaar Zeger Reyers een nogal luguber kindervertrek in, waar uit het snoezige Disney-behang en het ledikantje echte, knalroze paddestoelen groeien. Het publiek vergaapt zich evenzeer aan het huis als aan de kunstwerken, en levert hardop commentaar: ,,Wat een gekke mensen, hè. En kijk eens, ze zijn nog maar net getrouwd!'' Rob en Leonie zelf hebben zich voor vandaag wijselijk uit de voeten gemaakt.

`Kamerschatten', Den Bosch. T/m 28/11, vr en za 12-17u, zo 13-17u. Inl. (073) 6143411.