Een hart voor radio

Soms lijkt het of je geen radio aan kunt zetten of je hoort de stem van NCRV-presentator Sjors Fröhlich. Dat was zeker vorig weekeinde het geval toen hij 44 uur achter elkaar te beluisteren was en daarmee het wereldrecord radiopresenteren op zijn naam zette. Maar ook op `gewone' dagen komt Fröhlich regelmatig in de ether voorbij. Met NRCV Op Radio 1, Langs de Lijn, Hier en Nu Den Haag en Cappuccino.

Hij wilde altijd al `bij de radio' en kreeg als veertienjarig jongetje die kans toen de NCRV met een jongerenprogramma voor en door jongeren begon. Het was voor Fröhlich (1967) de start van een carrière bij de radio. Een blauwe maandag studeerde hij nog journalistiek, maar de praktijk van het presenteren was veel leuker.

Voor de NCRV maakte hij jongerenprogramma's als Paperclip, en vanaf 1995 kwam daar het serieuzere genre bij op Radio 1 en 2. Met collega Peter Plaisier presenteerde hij jarenlang het populaire Radio 3-programma The Magic Friends. In 1989 richtte hij met Plaisier een eigen productiebureau op, dat videoproducties en jingles maakt voor onder meer Radio 3, Esso en Sony. En af en toe, in de zomer, maakt Fröhlich een uitstapje naar de televisie.

Dat laatste medium trekt hem minder dan veel andere collega's; Fröhlichs hart ligt bij de radio en zal daar volgens hem altijd blijven liggen. TV is moeilijk, zegt hij. Het vraagt om meer voorbereiding. ,,Er is geen tijd om wat te klooien, te experimenteren.'' Bovendien wil hij alleen met een reden op tv. ,,Er zijn al genoeg mensen die zomaar wat doen op tv.''

Over Radio 1 heeft hij veel ideeën. Het zou, net als de andere zenders, horizontaal moeten programmeren met vaste programma's op vaste uren, anders ,,loopt het met de zender niet goed af.'' Hij noemt Amerikaanse stations, Radio 3-programma's als De Avondspits, Evers staat op en Radio 2 als succesvolle voorbeelden. ,,Horizontale programmering is voor de luisteraar veel duidelijker.'' De uitvoering van die ideeën trekt hem minder, hij is geen manager of vergaderman. ,,Ik zou nooit zendercoördinator willen worden. Ik heb bewondering voor die mensen. Het lijkt me een hondenbaan.''

De radiostudio is zijn domein. ,,Er is geen dag dat ik opsta en geen zin heb in mijn werk. Iedere dag is ook weer anders. Op donderdag Hier en Nu, op zaterdag Cappuccino, maar ook Radio Tour de France wil ik nooit meer missen.''

Hij bestrijdt dat zijn werk daardoor vluchtig wordt, of dat hij misschien té veel te horen is. ,,Het is veel erger geweest. Toen ik op Radio 3 nog Magic Friends deed en ook voor Radio 1 en 2 programma's presenteerde, ging ik soms om twee minuten voor vijf weg bij het NOB-complex waar we Magic Friends opnamen, en om vijf over vijf moest ik in de NCRV-studio's zitten. Dát was pas idioot.''