D66 kiest voorzitter tijdens congres

Ze hebben allebei ervaring met verliezen. De twee belangrijkste kandidaten voor het voorzitterschap van D66, Sietske van Ogen-Visser (Almere) en Gerard Schouw (Dordrecht) raakten bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar beiden hun wethouderszetel kwijt.

Wie vandaag op het partijcongres in Zuthpen de flamboyante en ook enigszins omstreden Tom Kok mag opvolgen, is nog onzeker. Er is geen sprake van grote verschillen: beide kandidaten streven naar meer debat in de partij. Allebei willen ze ook een voorzitter zijn die bindt en die samenwerkt.

Sietske van Ogen (53) beroept zich op een langjarig partijverleden, de gave om mensen bij elkaar te brengen. Ze is onder Democraten in Flevoland een populaire D66'er. Na haar wethouderschap heeft ze een eigen advies- en organisatiebureau opgezet.

Gerard Schouw (33) is als voorzitter van het wetenschappelijk bureau een kenner van de inner circle van de partij. Na de verkiezingsnederlaag van vorig jaar was hij co-auteur van een rapport waarin de organisatie van D66 ,,een lege huls'' wordt genoemd en de partij ,,gebrek aan visie en durf'' wordt verweten. Hij wil D66 ,,meer smoel'' geven. Schouw werd na zijn wethouderschap organisatie-adviseur. Hij heeft de steun van leden die de vernieuwing verder willen doorzetten.

Wie voorzitter wordt is bij D66 overigens sterk afhankelijk van de opkomst op het congres. D66'ers kiezen via het principe one-man-one-vote en daarmee is de uitslag onvoorspelbaar.

Zo versloeg Jan-Willem Bertens in 1994 met krap verschil Laurens-Jan Brinkhorst in de strijd om het Europees lijsttrekkerschap. Maas- trichtenaar Bertens had vanuit Limburg gewoon meer ,,supporters'' naar het congres weten te krijgen dan de Haagse Brinkhorst.