Bonden blijven boos over plan kabinet

De vakcentrales FNV en CNV houden onveranderd vast aan hun kritiek op de kabinetsplannen voor de sociale zekerheid. ,,De angel is er niet uit'', zegt FNV-voorzitter Lodewijk de Waal na lezing van het voorstel gistermiddag. Doekle Terpstra (CNV) spreekt van een zelfmoordpoging van het kabinet.

De Waal en Terpstra hebben wel besloten om dinsdag naar de presentatie van de plannen te gaan. ,,We willen wel horen wat De Vries en Hoogervorst te vertellen hebben'', zegt de CNV-voorzitter. Eerder op de dag zagen beide voorzitters er geen heil in om naar de minister en staatssecretaris af te reizen als zij vooraf geen tekst van het voorstel zouden krijgen. ,,Voor een powerpoint presentatie met mooie sheets kom ik niet'', schamperde De Waal.

De vakcentrales vinden het onverteerbaar dat hun rol bij het aan het werk helpen van arbeidsongeschikten en werklozen bescheiden is. Het plan van het kabinet om de sociale partners in een bedrijf of tijdens CAO-onderhandelingen hierover afspraken te laten maken, vinden zij te mager.

Premier Kok noemt de vrees van De Waal dat de vakbonden buiten spel worden gezet gisteren onterecht. Hij riep alle betrokken partijen, uitvoeringsinstellingen en sociale partners, op in te gaan op de uitnodiging van het kabinet om over het nieuwe stelsel te discussieren. Kok: ,,We willen de opvattingen van alle betrokken graag horen, op basis van de stukken en niet op basis van geruchtenvorming.''