Beurs VS rust uit na feestweek

Van de feestelijke stemming die de hele week op de New Yorkse effectenbeurs hing, was gisteren niet veel meer over. De beleggers slaagden er niet in om de index nog een keer te laten stijgen. De Dow Jones, de belangrijkste graadmeter, die deze week de grens van 11.000 punten wist te overschrijden, sloot de laatste handelsdag af met een licht verlies van 31,81 punten op 11.003,89.

Grote boosdoener was Caterpillar. De fabrikant van zware machines voor de bouw zoals bulldozers gaf gisteren een winstwaarschuwing af voor het vierde kwartaal. Daarvoor werd het bedrijf door beleggers zwaar gestraft en het fonds verloor ruim 12 procent. Caterpillar, dat vooral in Noord-Amerika met een lagere verkoop kampt, verwacht dat de nettowinst licht boven die van het derde kwartaal (219 miljoen dollar) uitkomt.

De hightechfondsen konden ook gisteren geen kwaad doen. IBM was de grote winnaar en werd 6,6 procent meer waard. Chipfabrikant Intel zette een plus van 1,75 procent neer. Zelfs Microsoft, deze week achtergebleven door dreigende processen, behoorde tot de winnaars (plus 1,25 procent). Hewlett-Packard daalde licht door winstnemingen (min 0,9 procent), nadat het fonds donderdag flink was gestegen.

Nasdaq, de schermenbeurs met relatief veel hightechfondsen, zette vrijdag opnieuw een record neer door 0,66 procent te stijgen op 3369,10.

De Amerikaanse dollar werd iets minder waard: de munteenheid ging 0,2 cent in waarde achteruit op 2,1376 gulden.