Anarchisten houden huis in Athene

Zowat op hetzelfde moment dat president Clinton gisteren op het geheel ontruimde Atheense vliegveld aankwam voor zijn uitgestelde bezoek van één etmaal, joeg een kleine stroom anarchisten door het centrum van de stad, een spoor van verwoesting en verbranding achterlatend.

Zij reageerden op het feit dat enkele duizenden communisten en links-socialisten die een protestmars hadden willen houden van het centrale Plein van de Grondwet naar de Amerikaanse ambassade, door een enorme politiemacht met behulp van traangas waren teruggeworpen.

Clinton verbleef niet in de ambassade, zoals oorspronkelijk was geprojecteerd, maar in het hotel Intercontinental aan de toegangsweg naar Athene, waar het na voorafgaande rigoreuze veiligheidsmaatregelen totaal rustig en zelfs uitgestorven was. Niettemin werd zijn limousine, die in sneltreinvaart in een grote kolonne van het nabijgelegen vliegveld kwam, rechtstreeks de garage ingeloodst, vanwaar Clinton met zijn vrouw en dochter het hotel ongemerkt betrad.

De verslagenheid in Athene is groot en men geeft elkaar druk de schuld dat het imago van Athene internationaal is geschonden. Het was niet de eerste keer dat de `bekende onbekenden', zoals de anarchisten hier worden genoemd, het stadscentrum op stelten zetten, maar dit kreeg nu veel meer internationale aandacht. De laatste paar jaar was de groep, die door de politie gisteren op 68 man werd geschat, maar waarschijnlijk enige honderden uitmaakt, enigszins op dood spoor gezet, niet door de politie maar door de communisten die hen bij demonstraties met een eigen ordedienst opspoorden en onschadelijk maakten.

Dit heeft gisteravond niet gewerkt. Alle aandacht, zowel van de communisten als van de politie, ging uit naar de dreigende confrontatie bij het Plein van de Grondwet, zodat de, meest gemaskerde, elementen vrijwel ongehinderd hun vernielzucht konden uitleven in de straten die daarop uitkwamen. De vijftien arrestaties en de verwondingen vielen in een later stadium, meest in de studentenwijk Exarchia waar het nog lang onrustig bleef.

Het communisme, dat de laatste maanden een vreemd soort populariteit begon te krijgen, en het anti-Amerikanisme in het algemeen zouden nu een beetje in diskrediet kunnen komen. De communistische partijleiders van hun kant verwijten de socialistische regering-Simitis inconsequentie. Een protestmars naar de ambassade, waar de president zou verblijven, was voor het oorspronkelijk geprojecteerde bezoek juist wel toegestaan, en dat was de reden dat de Amerikanen uitstel doordreven. Maar twee marsen daarheen zijn intussen vredelievend verlopen, en waarom zou dat niet zijn gebeurd met deze? Het is duidelijk dat het verbod onder Amerikaanse pressie is ingesteld en dat gaf extra lading aan het protest. Communistische kopstukken maken zich echter belachelijk door te poneren dat de brandstichters van gisteravond ,,provocateurs in regeringsdienst'' waren die erop uit waren, het communisme en het anti-Amerikanisme in diskrediet te brengen.