AARDAPPELGRATIN MET GROVE METWORST

In de Haute Savoie in Frankrijk wordt een aardappelgratin vaak tot hoofdgerecht gemaakt door toevoeging van verse saucisson van 100 procent varkensvlees. Dergelijke specialiteiten op worstgebied zijn niet in alle naden en kieren van ons land doorgedrongen. Zodra je in Frankrijk boodschappen doet – zelfs in een afgelegen bergdorpje – dan realiseer je je weer hoe saai en bloedeloos het assortiment (verse) worst bij Nederlandse slagers is. Fantasieloze, vlakke smaken horen blijkbaar bij dit keurig aangeharkte, vlakke land. Voor deze zeer voedzame aardappelgratin, waar bergbewoners uit de Savoie ook 's zomers behoefte aan hebben, nemen wij dan maar onze toevlucht tot grove metworst.

Bereiding: Kook het stuk metworst 20 minuten in zachtjes kokend water in gesloten pan. Snijd intussen de aardappels in plakjes van 1/2 cm dik, spoel ze in ruim koud water, laat ze goed uitlekken in een vergiet en dep de plakjes droog tussen een schone theedoek. Neem de worst uit het kookvocht, laat hem iets bekoelen en verwijder het taaie vel van de worst. Snijd de metworst in dunne plakjes. Vet een ovenschaal van circa 22 x 28 cm in met boter en bedek de bodem van de schaal dakpansgewijs met de helft van de plakjes aardappel. Bestrooi de aardappels met wat zout en de helft van de geraspte Gruyère. Leg daarop de plakjes metworst in een enkele laag. Dek de worst af met de resterende plakjes aardappel, strooi er wat zout over en de rest van de Gruyère. Giet melk en room over de aardappels zodat dit mengsel tot circa 2 1/2 cm onder het oppervlak reikt. Zet de schaal gedurende 60 minuten in het midden van een op 200° C voorverwarmde oven. Verlaag de oventemperatuur tot 180° C en laat het gerecht nog 30 minuten gratineren, of tot de aardappels door en door gaar zijn, alle melk en room hebben geabsorbeerd en het oppervlak lichtbruin en krokant is geworden. Geef hier apart nog een gemengde groene salade bij, die is aangemaakt met een rinse vinaigrette.