Wandelen door Het Achterhuis

Ik wist niet dat Anne Frank snorharen had, die ze bleekte in het uurtje dat ze de `badkamer' even voor zichzelf had. Ik wist ook niet dat Miep Gies ooit een nachtje gelogeerd heeft in Het Achterhuis, omdat de onderduikers dat graag wilden. En ik wist al helemaal niet wie die befaamde draaibare boekenkast had getimmerd, waarmee de ingang van Het Achterhuis gecamoufleerd werd. (Antwoord: Johannes Voskuijl, de vader van secretaresse Bep).

Leuk hoor, dat soort weetjes. Staan op een gisteren gepresenteerde cd-rom over Anne Frank en Het Achterhuis. Een cd-rom over Anne Frank? Vrijwel alles over haar leven is al te lezen in twee recente biografieën. En alles over haar leef- en gedachtewereld valt op te maken uit haar dagboek. Bovendien word ik soms een beetje moe van de manier waarop Anne Frank telkens dienst doet als symbool voor zes miljoen vermoorde joden. Vandaar dat ik met lichte tegenzin en zo'n `moet dat nou-gevoel' de cd-rom bekeek.

Maar anders dan in de biografieën en het dagboek kunnen op een cd-rom dagboekfragmenten, herinneringen van oude vrienden, beeld, geluid en geschiedenis gekoppeld worden. En wat mij betreft zijn de makers daar op een heel volledige, mooie en ingetogen manier in geslaagd.

Miep Gies wandelt door het huis, draait de boekenkast en vertelt dat ze op die manier elke dag even naar boven liep om een boodschappenlijstje op te halen. Oude vriendinnen vertellen over Anne op school en in Bergen-Belsen. Kim van Kooten (goede keus!) leest fragmenten uit Anne's dagboek voor. Bij elk onderwerp verschijnen foto's, 1.500 in totaal. Soms is er een filmpje.

Je kan een virtuele wandeling maken door het voor- en achterhuis: de kamers, de wasteil, het jurkje aan de muur, de spiegel waarin Anne zichzelf beoordeelde op twaalf schoonheden (,,Kuiltje in wangen: ja. Rechte tanden: nee. Rechte neus: tot nu toe wel. Intelligent: soms.').

Niet heel spannend, wel geinig en informatief. Vooral omdat de details niet zijn vergeten. Hoe zag een gewone dag eruit? Om 6.45 uur opstaan, stil zijn. Afval van het eten wordt verbrand, anders zou het opvallen. Anne kan 's avonds door het hele huis zwerven, omdat er dan niemand in het voorhuis is.

Er staan ook drie interessante tijdsbalken op de cd-rom – chronologie van Anne's leven, gebeurtenissen in Het Achterhuis en verloop van de oorlog. De balken verschuiven tegelijk, van ver voor de oorlog tot ver daarna.

Beelden en gebeurtenissen uit de oorlog kunnen worden afgewisseld met foto's van de familie Frank, fragmenten uit Anne's dagboek en verhalen van overlevenden. Nederland wordt bezet, Anne kan niet meer naar het Joods Lyceum. Razzia's in Amsterdam, de familie Frank is net twee maanden ondergedoken. D-Day valt samen met de ontdekking van de onderduikers door het magazijnpersoneel en met de eerste kus van Anne en mede-onderduiker Peter van Pels. Bergen-Belsen wordt bevrijd, gruwelijke foto's, Anne is kort daarvoor overleden.

Sommige dingen storen. Zoals de af en toe wel erg zalvende vrouwelijke vertelstem en haar wat pathetisch teksten (,,De tuin was twee jaar lang Anne's enige contact met de buitenwereld'). Soms worden de minder positieve zaken gladgestreken. Nergens blijkt dat Anne eigenlijk een tamelijk pinnig meisje was, de relatie met haar moeder wordt getypeerd als `stroef'. Het irritantst is dat met enige regelmatig vragen worden opgeworpen zonder ze te beantwoorden. Anne zoent met Peter. In haar dagboek ,,geeft ze haar verwarring prachtig weer', wordt verteld. Maar dan volgt geen citaat.

Het zijn een beetje spijkers op laag water, want de cd-rom is mooi vormgegeven, simpel te gebruiken en vooral erg informatief. Niet zo gek dat het Anne Frank Huis heeft besloten om deze voorbeeldige educatieve software in zeven talen uit te brengen.

Anne Frank Huis, een huis met een verhaal. Voor windows en mac. Prijs 79 gulden. Isbn 90-76725-01-2.