Van der P. krijgt 15 jaar cel

De 25-jarige Belg Robby van der P. is gisteren in Pisa tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens de moord vorig jaar in Italië op de Nederlander Gerrie Ulrich, hoofdverdachte in de Zandvoortse kinderpornozaak.

De rechtbank in Pisa achtte bewezen dat Van der P. Ulrich bewust heeft doodgeschoten. Van der P. heeft steeds gezegd dat de dood van Ulrich een ongeluk was. Hij zou zijn getroffen door een afketsende kogel toen het tweetal op blikjes aan het schieten was.

Van der P.'s advocaat, Giangualberto Pepi, kondigde aan dat hij in beroep zal gaan. Hij had vrijspraak gevraagd voor zijn cliënt. Van der P., die vast zit in Florence, heeft volgens Pepi rustig gereageerd op de uitslag. Hij zei volgens Pepi: ,,Het is logisch dat we in beroep gaan. Ik heb nooit iemand willen doden.''

Officier van justitie Perrone had zestien jaar geëist. Van der P. kreeg veertien jaar wegens de moord op Ulrich en een jaar wegens verboden wapenbezit. Van der P. is geschrapt van de lijst van verdachten in de Zandvoortse zaak. Het uitleveringsverzoek voor hem is niet meer van kracht.

De relatie tussen Ulrich en Van der P. was problematisch. Ulrich was klant van Van der P. toen deze in de prostitutie zat. Later werden ze vrienden, maar Ulrich bleef in ruil voor financiële steun seksuele diensten vragen.