Tony en Cherie Blair `in de wolken' over zwangerschap

Tony en Cherie Blair, de Britse premier en zijn vrouw, verwachten in mei volgend jaar een vierde kind te krijgen. De Blairs, 46 en 45 jaar, zijn ,,in de wolken'' over de zwangerschap, die niettemin ,,als een totale schok'' kwam, liet Downing Street gisteren weten, vlak vóór The Mirror het nieuws zou onthullen. Het speet de Blairs familieleden en vrienden nog niet op de hoogte te hebben gebracht, aldus een woordvoerder. Ze hadden tot na Kerstmis willen wachten.

Het is voor het eerst in anderhalve eeuw dat een zittende premier vader wordt. Lord John Russell ging Blair in 1848 voor. Tony en Cherie Blair, een succesvol advocate, hebben al twee zoons en een dochter: Euan (15), Nicholas (14) en Kathryn (11). Politici van alle gezindten hebben het echtpaar meteen gefeliciteerd.

De millenniumbaby is zo goed als zeker verwekt tijdens de zomervakantie in Toscane, rekende de Britse pers snel uit. Cherie ontdekte vijf weken geleden dat ze zwanger was, op de dag voor het jaarcongres van de Labour-partij, waar de premier een vurig pleidooi hield voor het gezin en tegen ongehuwde tienermoeders. In juli vertelde de premier tegen de BBC graag meer kinderen gehad te willen hebben. ,,Grote gezinnen zijn prachtig'', aldus Blair.

Cherie Booth is katholiek. Ze groeide op in Liverpool en werd opgevoed door haar moeder, nadat haar vader, de acteur Tony Booth, het gezin had verlaten. Ze studeerde rechten aan de London School of Economics en haalde op briljante wijze haar bar exam, het brevet om als advocaat te praktiseren.

Ze ontmoette haar aanstaande echtgenoot, die in Oxford had gestudeerd, toen ze allebei stage liepen op het kantoor van Derry Irvine, de huidige minister van Justitie. Cherie was eerder in de politiek betrokken dan Tony.

Kort na hun huwelijk, in 1980, probeerden beide Blairs een zetel in het parlement te veroveren. Tony slaagde daar in 1983 in voor het kiesdistrict Sedgefield, in het noordoosten van Engeland, waar de Blairs nog steeds een huis hebben.