Talentvolle vrouwen in het buurtcentrum

Waarom heeft Amsterdam Zuidoost, een stad met bijna 100.000 inwoners, geen behoorlijke theater- en concertzaal? Waarom moet het Black Magic Woman Festival dat dit jaar voor de derde keer wordt gehouden het doen met een zaal waar je eerder een klaverjasdrive of een uurtje bejaardengym verwacht? De keiharde stoelen en de ook verder sobere entourage van het Buurtcentrum Holendrecht lijken weinig geschikt voor het werven van nieuw publiek voor poëzie, cabaret, muziek en dans, waar de stichting Krater zich voor inzet. Dat het er gisteren toch vol was, was dus enigszins verrassend maar gezien het programma wel terecht. Behalve de aanstekelijke poëzie van de uit Zweden afkomstige schrijfster Birgitta Hacham waren het vooral de muzikale acts die opzien baarden.

Met als eerste de Spaanse zangeres Curra Suarez van het flamenco gezelschap Soniqueté. Ze kwam tijdens het optreden niet van haar stoel maar zorgde met haar doordringende, soms bitse geluid voor genoeg beweging in de zaal. Ruig, rafelig en volks, zo hoort de `cante jondo' (diepe zang) in de klassieke flamenco te klinken. Dat er ook nog bij gedanst werd, eerder sierlijk dan heftig, was een leuk extraatje voor het oog.

De meidengroep Tiharea uit Madagaskar miste een lid maar besloot dan maar als duo op te treden. Dat dat geen jeugdige overmoed was, bleek uit de professionele wijze waarop het gat werd gevuld. De twee zangeressen wisselen regelmatig van stemrol, soms zelf binnen een liedje, en tonen zich ook verder heel flexibel. Zo spelen ze allebei percussie, zoals de `katsa' schudbus en de `langor' trommel. Ook het eigen lijf wordt voor de beat gebruikt. Nu eens door driftig op de bovenborst te trommelen, dan weer door het hummen van een `vocal bassline'. Het tempo ligt hoog, de meiden zijn jong en komen ongetwijfeld binnenkort terug. Maar dan helaas niet in het multiculturele Amsterdam Zuidoost, want daar is na zoveel jaar stadsopbouw nog steeds geen ruimte voor kunst die de wereld verovert.

Concert: Black Magic Woman Festival. Gehoord: 14/11 Buurtcentrum Holendrecht. Verder: 21/11 (15u) Boi Akih en Lucretia van der Vloot & band.