Scheuring dreigt in Kuomintang Taiwan

De regerende Kuomintang (KMT) van Taiwan heeft een belangrijke kandidaat voor de komende presidentsverkiezingen uit de partij gezet. Het gaat om James Soong, voormalig secretaris-generaal van de partij. Een scheuring binnen de nationalistische KMT is nu waarschijnlijk.

De beslissing van de KMT om Soong van de ledenlijst te schrappen is het gevolg van diens ambities, aldus een woordvoerder van de KMT. ,,Meneer Soong heeft getracht een revolutie binnen de partij te ontketenen die de interne eenheid en stabiliteit sterk hebben aangestast.''

Soong liet zich eerder dit jaar als onafhankelijk kandidaat registreren, naast de officiële KMT-kandidaat Lien Chan, de huidige vice-president van Taiwan. Namens de oppositionele Democratische Progressieve Partij (DPP) dingt Chen Shui-bian mee naar het presidentschap, waarover in maart 2000 wordt beslist. Chen is voormalig burgemeester van Taipei en mede-oprichter van de DPP.

De excommunicatie van Soong is een logisch gevolg van de machtsafbrokkeling van de KMT, de partij die het in 1949 na een burgeroorlog op het vaste land van China moest afleggen tegen de communisten. Soong, die de zittende president en nu dus voormalige partijgenoot Lee Teng-hui heeft gesteund in zijn politieke loopbaan, ontpopte zich als een krachtig politicus nadat hij in 1994 werd gekozen als de eerste democratisch aangestelde gouverneur van de provincie Taiwan. In die positie bouwde Soong een sterke achterban op, die door de KMT als bedreigend werd ervaren. De praktische opheffing van het provinciebestuur en het gouverneurschap eind vorig jaar, volgens de KMT om kosten te besparen, werd destijds door Soong tegenover deze krant omschreven als een ,,politiek spel''. De uitzetting uit de partij maakt de isolatie van Soong compleet.

Maar de oud-gouverneur blijkt niet te stuiten. Volgens een opiniepeiling van twee dagen geleden wil een derde van de Taiwanezen Soong als opvolger van president Lee Teng-hui, de eerste democratisch gekozen president van Taiwan. KMT-kandidaat Lian moet het stellen met 19 procent van de stemmen, DPP'er Chen met 18 procent. Een kwart van de kiezers had nog geen mening.