`Red Ken' toch kandidaat Londen

Ken Livingstone is toch een van de Labour-kandidaten voor het burgemeesterschap van Londen. `Rode Ken', zoals hij wordt genoemd, is bij Londenaren zeer populair, maar premier Blair vindt hem te veel een boegbeeld van het oude Labour. Livingstone, die zal moeten wedijveren met Blairs voorkeurskandidaat Frank Dobson en de voormalige actrice Glenda Jackson, heeft na een tweede gesprek alsnog de loyaliteitstest doorstaan die Labour had bedacht voor alle kandidaten. Dat betekent dat Livingstone heeft beloofd niet als onafhankelijke kandidaat aan de verkiezingen in mei volgens jaar mee te doen, als een commissie van prominente Labour-leden hem niet zal aanwijzen als de kandidaat die het moet opnemen tegen de Conservatieve kandidaat, de schrijver Jeffrey Archer. Ook heeft Livingstone zich moeten uitspreken voor steun aan het partijprogramma van Labour. Livingstone blijft zich, ondanks die steun, verzetten tegen de privatisering van een deel van de Londense metro, waar Blair voorstander van is. Livingstone wil dat de overheid investeert in de metro door leningen af te sluiten, waarvoor de bevolking zich kan inschrijven. Livingstone zei na het gesprek met de loyaliteitscommissie alles in het werk te zullen stellen om de verkoop van de metro te voorkomen. (Reuters)