PETER SCHAT

Tien jaar componeren, 1958-1968, is het onderwerp van een cd gewijd aan orkeststukken van Peter Schat. De Mozaïeken opus 5 loopt parallel met Kees van Baarens muziek uit die tijd, een vriendelijke Webern. Ook Entelechie I opus 12 geschreven voor de Donaueschinger Musiktage is horig aan een leraar, de radicaler Pierre Boulez. Dansen uit het Labyrint opus 15 en On Escalation opus 18 als onstuimig politiek getint theater reflecteren vooral een woelig tijdsbeeld ver afgedwaald van de intimiteiten van dat vroege opus 5. Tenslotte is er nog de mobiele beweging in de partituur van Clockwise and Anti-clockwise opus 17. Of preciezer: een partituur is er niet, de losse partijen van twaalf van de zestien blazers volgen de wijzerplaat van een klok, terwijl de hoorns (de vier overige blazers) stijlcitaten uitvoeren van de 16de tot in de 20ste eeuw. Het alert en voortvarend Nederlands Ballet Orkest is meer dan voldoende toegerust om aan al die uitgangspunten te voldoen.

Peter Schat: van Mozaïeken tot Clockwise and Anti-clockwise. Donemus Composers' Voice Highlights CV83.