Patholoog: meer perfecte moorden dan gedacht

De perfecte moord wordt mogelijk veel vaker gepleegd dan verondersteld wordt. Op basis van Duits onderzoek vermoedt patholoog R. Torenbeek van het Gerechtelijk Laboratorium in Rijswijk dat jaarlijks in Nederland 175 tot 350 mensen om worden gebracht zonder dat iemand rekening houdt met een misdrijf. Torenbeek schrijft dat in het novembernummer van het maandblad `Modus' voor recherche en forensische wetenschappen. Perfecte moorden zijn volgens de medicus niet zozeer een verdienste van de dader, maar zijn veeleer te wijten aan onkunde van de schouwend arts. Hij constateert aan de hand van praktijkgevallen dat medici die betrokken zijn bij gerechtelijk onderzoek lijkschouwingen niet altijd adequaat (kunnen) uitvoeren. Soms ontgaat het artsen of politieagenten dat er sprake is van een misdrijf, omdat uitwendig geen letsel te zien is. (ANP)