Pas verschenen

Martyn Bedford: Staal

(Exit, Orange & Red). Anthos, vert. Mieke Vastbinder, 392 blz. ƒ45,-

Roman uit 1997 van Martyn Bedford (1959, bekend van The Houdini Girl) die zich afspeelt in Hallam, een plaats die in 1857 beroemd was om zijn staal en nu aan het eind van de twintigste eeuw een plek is waar de ene aanslag volgt op de andere. Een misdaadverslaggeefster en een inspecteur gaan op zoek naar de daders.

Ralph Ellison: Thuisvlucht (Flying Home and Other Stories). Vert. Ronald Cohen, Vassallucci, 175 blz. ƒ39,90

Ralph Ellison (1914-1994) schreef in 1952 een van de belangrijkste Afro-Amerikaanse romans van deze eeuw, het surreële epos Invisible Man, dat bekroond werd met de National Book Award. Postuum verscheen deze bundel, met verhalen die geschreven zijn tussen 1937 en 1954, waarin Ellison teruggaat naar zijn jeugd. `Flying Home' maakt duidelijk dat Ellisons talent en oorspronkelijke stem al in zijn vroegste werk opvallend aanwezig was.' (Corine Vloet, Boeken 20.2.98)

Albert Helman: Amor ontdekt Aruba. Conserve, 82 blz. ƒ29,95

Kleine roman uit het begin van de jaren vijftig waarin de Surinaamse schrijver Albert Helman (1903-1946) een caleidoscopisch beeld van Aruba geeft.

Robert Musil: De man zonder eigenschappen (Der Mann ohne Eigenschaften). Vert. Ingeborg Lesener, 1355 blz. ƒ65,-. Andrej Platonov: Tsjevengoer (Cevengur). Vert. Lourens Reedijk, 416 blz. ƒ39,90. Giorgio Bassani: Het verhaal van Ferrara (Il romanzo di Ferrara). Vert. Tineke van Dijk en Joke Traats, 741 blz. ƒ49,90. Mario Vargas Llosa: De oorlog van het einde van de wereld (La guerra del fin del mundo). Vert. Mariolein Sabarte Belacortu, 703 blz. ƒ49,90. Meulenhoff.

Bij uitgeverij Meulenhoff zijn de eerste vier delen verschenen van een nieuwe reeks die een inventarisatie biedt van meesterwerken uit de wereldliteratuur van de 20ste eeuw.

Carel Peeters: ABC van het voorlezen.

De Harmonie, 97 blz. ƒ24,90

Boekje over de aspecten van het voorlezen. Van `Alweer?' en `Gouden Boekjes' naar `Wakker' waarbij Carel Peeters, ex-chef Republiek der Letteren, de boekenbijlage van VN aantekent: `Met een kind dat meteen bij het opslaan van de ogen voorgelezen wil worden is niets mis. Maar de honorering van het verzoek is niet altijd even eenvoudig. Tact geboden.'

Alexander Poesjkin: De geschiedenis van Poegatsjov.

Vert. Monse Weijers, L.J. Veen, 167 blz. ƒ34,90

Nog niet eerder in het Nederlands vertaalde historische roman van de Russische dichter/schrijver Alexander Poesjkin (1799–1837) over de laatste grote kozakkenopstand onder leiding van Jemeljan Poegatsjov die tussen 1773 en 1775 plaatsvond. Voor zijn boek baseerde Poesjkin zich op interviews met opstandelingen en ooggetuigen en deed hij uitputtend bronnenonderzoek.

Het wereldraadsel.

Van Gennep, 128 blz. ƒ19,90

Tien auteurs gaven tijdens de achtste editie van de jaarlijkse literaire manifestatie `Recht uit `t Hart', die op 30 oktober jl. plaatsvond in Vredenburg te Utrecht, een literair antwoord op de vraag waar het heen moet in de volgende eeuw. Bundel samengesteld door Hans Bouman met bijdragen van onder meer Geerten Meijsing, Elsbeth Etty en Sevtap Baycili.

Nachoem M. Wijnberg: De joden. De Bezige Bij, 175 blz. ƒ34,90

Tragikomische roman van Nachoem M. Wijnberg (Amsterdam, 1961) waarin twee ex-studenten van de theaterschool van Moskou naar Duitsland reizen om de omstandigheden te onderzoeken waaronder Hitler aftrad ten gunste van Martin Heidegger.

NON-FICTIE

Wim Klever: Definitie van het Christendom. Spinoza's Tractatus theologico-politicus opnieuw vertaald en toegelicht. Eburon, 396 blz. ƒ65,–

De Spinoza-wereld is ernstig verdeeld. Uit onvrede met een vertaling van nog geen twee jaar geleden door F. Akkerman brengt Klever nu zijn versie uit. Dit boek uit 1670 handelt over godsdienst als politiek gerealiseerde rechtvaardigheid en naastenliefde.

Imke Klaver: Herinneringen van een Friese landarbeider. Enkele opgetekende zaken uit het jongste verleden tot 1925. (Ingeleid door Ger Harmsen).

SUN, 256 blz. ƒ25,-

Levensverhaal van de landarbeider Imre Klaver (1880-1967), zoals hij dat in een schoolschrift onder woorden heeft gebracht. Klaver beschreef het harde leven van de veenarbeiders in de zuidoosthoek van Friesland en de hoop die het socialisme daar gaf. Tweede druk.

Vibeke Roeper en Diederick Wildeman (vertaling en inleiding): Om de wereld. De eerste Nederlandse omzeiling van de wereld onder leiding van Olivier van Noort, 1598-1601.

SUN, 198 blz. ƒ39,50

Vier schepen vertrokken in september 1598 uit Rotterdam met de bedoeling om onder Zuid-Amerika naar de Stille Oceaan te zeilen. Daar zouden ze Spaanse zilverschepen veroveren en in Oost-Indië specerijen inkopen. Slechts een van de schepen is behouden thuisgekeerd. Hertaling van het buitengewoon levendige verslag.