Orkaan stationair boven St. Maarten

De orkaan Lenny heeft op het Bovenwindse eiland Sint Maarten tot nu toe aan drie mensen het leven gekost. Elders in het Caraïbisch gebied zijn nog drie mensen om het leven gekomen; één wordt vermist. De in kracht verminderde orkaan hing rond het middaguur onbeweeglijk boven St. Maarten.

Nog steeds hebben de Bovenwindse eilanden te kampen met zware regenval en hoge zeegang. Gisteren waaiden daken van huizen en vlogen balken door de lucht. Hevige regenval en hoge golfslag hebben weggedeeltes vernield. Strandrestaurants zijn ingestort. Delen van St. Maarten, waaronder de landingsbaan van Juliana Airport, staan onder water. Op Saba zijn in elk geval het gebouwtje van de luchthaven en de verkeerstoren verwoest, aldus de Antilliaanse minister S. Römer. Hoe het met de relatief nieuwe landingsbaan is gesteld, is onbekend. Gezaghebber Abdul van St. Eustatius meldde via de radio dat de schade op zijn eiland meevalt.

Gisteren deed de regering van de Nederlandse Antillen een officieel verzoek tot bijstand aan Nederland. Hoe die er precies zal uitzien, hangt onder meer af van de bevindingen van het Noodhulpverkenningsteam van Defensie. Dat kan vermoedelijk pas in de loop van de dag aan het werk gaan.

Een woordvoerder van het Nationaal Coördinatiecentrum in Den Haag zei vanmorgen te verwachten dat rond middernacht vanaf vliegveld Eindhoven een DC-10 van de luchtmacht met hulpgoederen naar de Antillen zal vertrekken. Een tweede toestel wordt achter de hand gehouden. De orkaan zou volgens Amerikaanse weerkundigen vandaag langzaam in noordoostelijke richting verder trekken, met windsnelheden tot 175 kilometer per uur. ,,We verwachten een verdere afzwakking in de komende 24 uur, maar `Lenny' blijft een gevaarlijke orkaan'', aldus een communiqué van het National Hurricane Center in Miami.