Olifanten na ruzie in boot

De olifanten van Diergaarde Blijdorp hebben ruzie, en het komt niet meer goed. Daarom verhuist nu een deel van de groep. Maandag gaan vijf van de tien dieren naar Engeland.

Het is al lang onrustig bij de olifanten in Rotterdam. Toen in 1997 de oude leidster Sonny doodging, was de groep helemaal van slag. Daarna begon iedereen ruzie te maken. De olifanten raakten verdeeld in twee kampen. Een daarvan is de `Irma' groep, van de oude olifant Irma en haar vriendinnen en familie. Aan de andere kant staat de 'Tin Tin' club, van drie andere olifantenkoeien met hun kalveren. In het wild maken olifanten ook wel eens ruzie als er iets ergs is gebeurd. Dan gaan de twee kampen elkaar gewoon uit de weg. In de dierentuin kan dat niet. Daarom zaten de twee groepen al een tijdje apart, zodat ze toch nog wat rust hadden. In Blijdorp hebben ze erover gedacht, de olifanten het gewoon met elkaar uit te laten vechten. Maar dat is te gevaarlijk voor de kalfjes. Het is beter dat de helft van de ruzieschoppers ergens anders heen gaat. Blijdorp heeft lang gezocht naar een goede plek voor de 'Tin Tin' club. Het Port Lympne Wild Animal Park bij Canterbury in Engeland heeft lekker veel ruimte voor de dieren. De precieze datum is nog onbekend, maar aan het begin van komende maand verhuizen de olifanten. Ze vertrekken per boot vanuit Zeebrugge in België: vijf olifanten in drie grote kisten. De jonge olifantjes Timber en Max gaan namelijk samen met hun moeder in één kist.