Limburgers ongezonder dan rest van Nederland

Limburgers zijn ongezonder dan andere Nederlanders. En ook binnen Limburg geldt: hoe zuidelijker, hoe ongezonder. Dat blijkt uit onderzoek onder 19.000 Limburgers van 20 tot 75 jaar, uitgevoerd door de vijf GGD's in Limburg.

Bijna de helft van alle Limburgers heeft last van overgewicht. Daarmee zijn de Limburgers gemiddeld dikker dan andere Nederlanders. Van de ondervraagden blijkt 85 procent te weinig groente en fruit te eten. Limburgers hebben ook meer chronische aandoeningen. Naar de mogelijke oorzaken van de gezondheidsklachten is geen onderzoek gedaan.

Directeur F. Schreurs van de GGD Midden-Limburg zegt desondanks een positieve conclusie te trekken uit de uitslag van de steekproef. Schreurs: ,,Op de vraag: voelt u zich gezond? antwoordde immers 65 procent van de mensen `ja'.''

Het is de eerste keer in Nederland dat gezondheidsdiensten gezamenlijk zo'n grootschalig onderzoek doen. De Limburgse GGD's pleiten nu voor een landelijke uitbreiding van hun onderzoek. ,,Daar wordt inmiddels aan gewerkt door de landelijke vereniging van GGD's'', zegt Schreurs. ,,Als er standaardvragenlijsten zijn, kunnen we de gegevens uit het hele land beter met elkaar vergelijken. Nu zijn de Limburgse resultaten nog noodgedwongen vergeleken met cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.''

Het oostelijk deel van Zuid-Limburg scoort gemiddeld het slechtst.