Kroonprins haakt naar inhoudelijk werk

Kroonprins WillemAlexander heeft in het Verenigd Koninkrijk een druk programma afgewerkt in het kader van zijn opleiding tot koning.

Prins Willem-Alexander heeft gisteren een driedaags bezoek afgesloten aan het Verenigd Koninkrijk. Het is de tweede reis in een serie bezoeken aan buurlanden. Vorig jaar september bracht de prins een bezoek aan Frankrijk. Nog op het programma staan België en Duitsland.

De prins wisselde afspraken in het kader van het `waterbeheer', zijn specialiteit, af met onderwerpen uit de zogeheten `Van Boxtel-portefeuille': problemen in de grote steden en de integratie van minderheden.

In Londen kreeg hij een warm onthaal van het vorstenhuis van Windsor. Op uitdrukkelijk verzoek van Britse zijde ontmoette hij niet alleen prins Charles (thee) maar ook prins Andrew (diner) en prins Edward (lunch). Een ontmoeting met prinses Anne, inhoudelijk mogelijk interessant wegens haar lidmaatschap van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), kon tot teleurstelling van de organisatoren niet plaatsvinden.

In zijn opleiding tot koning is het voor prins Willem-Alexander en zijn begeleiders steeds weer zoeken naar de balans tussen inhoud en ceremonieel. De confrontatie met nogal expliciete afbeeldingen van naakte vrouwen op een tentoonstelling vorig jaar in Parijs geldt in hofkringen nog altijd als een blunder. Maar het is evenmin de bedoeling dat Willem-Alexander tijdens zijn reizen uitsluitend handen schudt en beleefdheden uitwisselt. De algemene overtuiging is dat de reizen hem moeten vormen, en dat gebeurt alleen als hij ook wat meemaakt. De prins wil inhoud, zo onderstreepte hij zelf ook tijdens een kort gesprek met de pers.

Maar tijdens de reis naar Californië, in januari van dit jaar, bleek dat eenvoudiger dan in Engeland. ,,Hi, what's your name?'', luidde destijds de begroeting van een computergoeroe. Voor zo'n losse benadering, die de prins graag voor lief neemt als hij er een interessant gesprek voor terugkrijgt, is de monarchie voor de Britten te dichtbij. De mededeling dat de pers de `briefings' van de prins in Londen bijwoonde, oogstte bij het hofpersoneel van prins Charles al grote verbazing.

Het is moeilijk om de prins tijdens zijn opleiding tot koning in aanraking te brengen met het echte leven. Ook zijn lidmaatschap van het Olympic Solidarity Comittee van het IOC wordt symbolischer opgevat dan hij zou willen. De prins wil meer dan alleen maar op de tribune zitten en recepties bijwonen. Tijdens de bijeenkomst van het IOC in Lausanne in december zal met voorzitter Samaranch worden gepraat over de mogelijkheid van een meer inhoudelijke inbreng van de prins in het comité.

J. Roberts, hoofd van de Divisie Urban Regeneration and Urban Policy in Londen, deed zichtbaar zijn best om een net verhaal af te steken en controverse uit de buurt te houden. De door de prins meestal gevolgde methode waarbij hij de spreker tijdens het betoog al bestookt met vragen, kon de bijeenkomst niet veel spannender maken. De vraag van de prins of de investering in de Londense yuppen-buurt bij Canary Wharf ook profijtelijk was geweest voor de armere omgeving, beantwoordde Roberts diplomatiek met de opmerking dat Canary Wharf succesvol was ,,in it's own terms''. Ook het gesprek met A. Milne, manager bij Thames Customer Service, de consumentenbond voor watervoorziening, bleef algemeen. Veel afspraken eindigden eerder dan gepland.

De prins werd door Londen gereden in een colonne van zwarte, verlengde Jaguars, begeleid door motoren met zwaailicht. Behalve door zijn vaste gevolg van privésecretaris, adjudant en RVD-ambtenaren, werd hij begeleid door de nieuwe Nederlandse ambassadeur in Londen, Willem baron Bentinck van Schoonheten. Diens tweelingbroer was enkele jaren algemeen-secretaris van koningin Beatrix. In zijn residentie, waar Willem-Alexander logeerde, was prins Andrew dinsdagavond de gast bij het diner. De broer van de prins, Friso, was ook uitgenodigd maar hij was verhinderd wegens zijn baan bij een Londense bank.

De volgende dag stond het bezoek aan probleemwijken in het oosten van Londen in het teken van positieve initiatieven van Somaliërs en Bengalezen. Tijdens de rondgang door een bouwvallig buurthuis werd de prins begeleid door de in uniform gestoken plaatselijke Kamerheer van koningin Elizabeth. Bij de Prince's Trust, een liefdadigheidsinstelling van prins Charles, ontmoette Willem-Alexander een jonge ondernemer die een startsubsidie had gekregen voor het opzetten van een bedrijfje in keramiek. Plannen voor zo'n liefdadigheidsprogramma in Nederland heeft de prins zelf niet, zei hij na afloop. De overheid doet bij ons al genoeg.

Na een lunch met prins Edward vertrok de prins naar Edinburgh. Gistermiddag reisde hij een paar haltes per metro door Newcastle, waar hij stadsvernieuwingsprojecten bezocht.