Kale kerst

Het kan een kale Kerstmis worden voor de top van ondernemend Nederland. Het meldpunt van de Stichting Toezicht Effectenverkeer, dat effectentransacties van bestuurders registreert, is na de zomer overvallen door een plotselinge stilte.

Vanwaar die terughoudendheid zo kort voor de dure feestdagen? De STE houdt sinds april de transacties bij die bestuurders doen met opties en aandelen van hun eigen onderneming. Sindsdien wordt elke bestuurder die het bont maakt met de zojuist verdiende miljoenen publiekelijk in het zonnetje gezet. Blijkbaar is niet iedereen van dit soort aandacht gediend.

Niet alleen het licht van de schijnwerpers maakt schuw. Philips-bestuurslid Adri van der Poel, die deze zomer een half miljoen verdiende door kort voor het vertrek van collega Roel Pieper een pakket opties te verzilveren, werd aan de schandpaal genageld. De STE deed aangifte van handel met misbruik van voorkennis en eist nog steeds dat Van der Poel wordt vervolgd.

De heersende luwte in STE-meldingen betekent niet zonder meer dat topbestuurders geen extraatje kunnen incasseren. Wie zijn optierechten en aandelen onderbrengt bij een vermogensbeheerder die zèlf het moment van verkoop bepaalt blijft anoniem.

Maar uitbesteding van de eigen financiële huishouding heeft zijn nadelen. Vanzelfsprekend mag de bestuurder zijn vermogensbeheerder geen tips of verkoopopdrachten geven. Dan bestaat immers nog steeds het gevaar van handel met voorkennis. Premier Kok typeerde optieplannen twee jaar geleden nog als exhibitionistische verrijking.

Daarmee deed hij Nederlandse topmanagers onrecht aan. Ze incasseren in de donkere feestdagen hun kerstpakket met een zucht van verlichting. Niemand heeft het gezien.

Michiel van Nieuwstadt