Japanse wet tegen Aum-sekte

Het Japanse parlement heeft gisteren twee wetten aangenomen die de activiteiten van de sekte Aum Shinrikyo moeten onderdrukken. Leden van deze sekte worden verdacht van de aanslag met gifgas op de metro van Tokio in 1995 waarbij twaalf mensen om het leven kwamen. De wet biedt de autoriteiten uitgebreide bevoegdheden om op te treden tegen een organisatie die in het verleden een `massamoord zonder aanziens des persoons' op zijn conto heeft. Op aanwijzing van een interne commissie van het ministerie van Justitie kan de politie willekeurig de gebouwen van een dergelijke organisatie voor onderzoek betreden en aanschaf en gebruik van nieuwe gebouwen verbieden. De organisatie wordt bovendien verplicht namen en adressen van alle leden te rapporteren. De naam van de sekte zelf wordt in de wet niet genoemd.